10 femei celebre care au facut istorie
Luna martie este luna în care celebrăm femeile, aceste ființe delicate și în același timp foarte puternice.
Deși bărbații, de-a lungul timpului, au fost considerați stâlpul societății, femeile nu s-au dat bătute, reușind astfel să se facă remarcate în foarte multe domenii dominate de bărbați.
Pentru că este luna femeii, astăzi am pregătit un articol cu adevărat special, unul în care povestim despre 10 femei celebre, din România, care au făcut istorie.
1. Ana Aslan (1897 - 1988) - a revoluționat medicina românească, fiind un medic specialist în gerontologie, academician și director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie. Aceasta s-a remarcat și printr-o serie de descoperiri celebre în toată lumea, cum ar fi: medicamentele Gerovital H3 și Aslavital, ambele fiind recunoscute în combaterea efectelor îmbătrânirii și a bolilor ce apar odată cu înaintarea în vârstă.
2. Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu (1867 - 1935) - a fost prima româncă avocat, prima femeie licențiată în Drept, din Europa (a absolvit Facultatea de Drept de la Paris) și prima femeie din lume cu doctorat în Drept. Distincția și recunoașterea sunt cu atât mai pregnante în istorie prin faptul că în acele vremuri accesul femeilor în acest domeniu, era mai mult decât limitat, chiar de neconceput.
3. Lucia Sturdza-Bulandra (1873 - 1961) - a fost una dintre primele actrițe de teatru din România, dar și una dintre cele mai mari figuri ale scenei românești, remarcându-se prin rolurile de compoziție din dramaturgia națională și universală, prin longevitatea sa, dar și prin talentul pedagogic pe care l-a demonstrat de-a lungul vieții formând alte generații de actori talentați precum: Dina Cocea, Victor Rebengiuc sau însuși maestrul Radu Beligan.
4. Nadia Comăneci (n. 1961) - este, probabil, cea mai cunoscută figura feminină din istoria modernă a României, fiind prima gimnastă din lume care a reușit performanța de a primi nota 10 într-un concurs olimpic, fiind supranumită și "Zeița de la Montreal". La numai 14 ani, Nadia a obținut scorul perfect de 10 nu mai puțin de 7 ori, în cadrul Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal. S-a retras din activitate în 1980, după Jocurile Olimpice de la Moscova, urmând ca între 1984 și 1989 să își desfășoare activitatea ca membră a Federației Române de Gimnastică.
5. Hariclea Darclée (1860 - 1939) - este cea mai cunoscută cântăreață română de operă cu voce de soprană și prima din lume care a interpretat rolul Floria Tosca din opera lui Giacomo Puccini. S-a născut la Brăila într-o familie de viță nobilă, oraș care și astăzi găzduiește binecunoscutul Festival și Concurs Internațional de Canto ce îi poartă numele.
6. Iulia Hașdeu (1869 - 1888) - a fost fiica scriitorului și savantului Bogdan Petriceicu Hașdeu și s-a remarcat prin intelectul său ieșit din comun pus în valoare prin scrierile sale, inclusiv în limba franceză. Fiind o intelectuală supradotată, Iulia Hașdeu s-a remarcat și în muzică, dar și în pictură și a fost prima româncă din lume care a studiat la Sorbona, începând cu vârsta de 16 ani. Din păcate, viața i-a fost curmată atât de devreme, la numai 18 ani, fiind bolnavă de tuberculoză, astfel încât întreaga sa operă este postumă
7. Regina Maria a României (1875 - 1938) - a fost a doua regină a României, dar cea mai cunoscută și remarcantă figură din perioada României regale, fiind căsătorită cu Regele Ferdinand I al României. S-a născut în Anglia, dar odată ce a pășit pe pământ românesc, nu l-a mai părăsit pâna la moarte. A fost intens implicată în politică, dorind o legătură cât mai strânsă între România și Marea Britanie. Deși s-a opus intrării României în Primul Război Mondial, odată cu intrarea țării noastre în război, Regina Maria și-a desfășurat activitatea și ca soră medicală în spitalele pline de militarii răniți în război, fiind adorată și divinizată de către poporul nostru, dar și de soldații răniți care au numit-o "mama răniților".
8. Veronica Micle (1850 - 1889) - a fost o poetă română, care s-a remarcat prin publicarea de poezii, nuvele și traduceri, însă, care a făcut istorie prin notorietatea relației sale cu Mihai Eminescu. Deși se căsătorește în 1864 cu Ștefan Micle, profesor universitar, care ulterior devine rector al Universității din Iași și care era cu mult mai în vârstă decât Veronica, aceștia au împreună două fete. Însă în anul 1872, în urma unei călătorii la Viena, Veronica îl întâlnește pe Mihai Eminescu, an care marchează începutul unei relații tumultoase între cei doi pe o perioadă de mai mulți ani. Relația lor este adesea recunoscută în scrisorile și poeziile lui Mihai Eminescu.
9. Maria Tănase (1913 - 1963) - supranumită și "Pasărea Măiastră" de către însuși Nicolae Iorga, în 1938, a fost și va rămâne cea mai cunoscută interpretă română de muzică populară, lăutărească și de romanțe. Deși născută într-o familie săracă în mahalaua Cărămidarilor din București, Maria Tănase a fost atinsă de geniu prin vocea sa, neavând niciun studiu în acest domeniu. Recunoașterea sa, atât în țară, cât și peste hotare, a făcut să fie comparată adesea cu Edith Piaf, fiind considerată prima divă a României și un fenomen unic în muzica românească.
10. Ecaterina Teodoroiu (1894 - 1917) - a fost o figură feminină emblematică în contextul participării României la Primul Război Mondial. Și-a dorit să devină învățătoare în București, acolo unde a demarat înființarea primelor organizații de cercetași din România. Odată cu intrarea României în război, în anul 1916, Ecaterina Teodoroiu își desfășoară activitatea ca asistentă medicală pe frontul din Vădeni, Târgu-Jiu, regiunea sa natală.
Pentru că ne dorim foarte mult ca și tu să ai parte de experiențe memorabile și remarcante, te invităm să îți depășești limitele, să ieși din zona de confort și să încerci o serie de experiențe inedite.
Așadar, te invităm să îți faci o schimbare de look, să încerci acea coafură pe care ți-ai dorit mereu să o încerci, însă nu ai avut curaj. Ei bine, acum este momentul să te lași pe mâna unor profesioniști care te vor ajuta să te reinventezi. Tot procesul se va face cu ajutorul unei aplicații care îți va ajuta să încerci, virtual, cele mai îndrăznețe coafuri.
O altă experiență minunată de care sigur te vei îndrăgosti este Workshop-ul - vreau să încep să scriu. Este o întrebare care poate persistă în mintea ta de ceva vreme, însă amâni găsirea un răspuns clar care să te mobilizeze și să te facă să treci la acțiune.
De aceea ne-am gândit să te îndrumăm la un call to action și să te invităm la un atelier de scriere creativă în care să găsim împreună soluții la această problemă: amânarea scrisului.
În încheiere, te invitam sa participi la o experiență extraordinară în cadrul unui atelier de creație florală cu cele mai îndrăgite flori de primăvară. Vei realiza un aranjament floral inedit, decorat cu muschi de pădure și învăluit în miros de zambile și frezii.
Noi îți punem la dispoziție toate materialele necesare, iar aranjamentul realizat îți va înfrumuseța locuința la început de primăvara, ca amintire a unei experiențe de neuitat.
PS: Aceast este luna ta, luna în care trebuie să încerci noi experiențe!