Black Friday -10% extra reducere la toate experientele. Foloseste codul BF24 in cosul de cumparaturi. Vezi detalii.
Escalada - Alege adrenalina pentru următoarea ta activitate
Adrenalina ne ofera acea stare in care simturile sunt puse la incercare si in care trebuie sa actionam rapid asupra unor situatii sau stari. In prezent, cand majoritea dintre noi traim pe pilot automat si suntem intr-o cotinua alergatura, tot mai multe persoane simt nevoia sa isi creasca nivelul de adrenalina prin experimentarea unor activitati noi. Una dintre activitatile care ofera acesta crestere a adrenalinei si posibilitatea de a ramane focusat pe momentul prezent este escaladarea.
Activități de escaladă
Escaladarea este activitatea prin care se folosesc diferite parti ale corpului, in principal mainile si picioarele, pentru a urca pe o suprafata muntoasa naturala cu forma abrupta sau artificială in salile create special in acest scop.
Principalul scop al escaladarii, indiferent de care dintre formele ei este vorba este de a depasi un obstacol inalt si a reusi sa treci prin urcare de partea celalalta a muntelui, zidului, suprafetei escaladate.
De ce să încerci activitatea de escaladă
Escaladarea ajuta atat partea fizica a corpului prin dezvoltarea musculaturii, dar are multiple beneficii si la nivel psihic prin stimularea cresterii stimei de sine si increderii in propriile forte. De asemenea, implicarea in acest tip de activitate creaza un mediu de interactiune sociala cu alte persoane care participa si au astfel de preocupari.
Printre avantajele escaladarii la nivel fizic, unul este imbunatatirea mentinerii echilibrului si al coordonarii intregului nostru organism, acest lucru fiind folositor inclusiv pentru copii. In plus, stimularea mintii pentru a vedea oportunitati si solutii mai usor este un mare lucru pozitiv pe care acest tip de activitate ni-l poate aduce, ajutandu-ne sa ne imbunatatim capacitatea intelectuala.
Prețuri pentru escaladări
Ca orice activitate care are multiple beneficii pentru cei ce o practica, si pentru a ne putea bucura de escaladare este necesar sa platim un pret.
Acest pret nu este unul fix pentru ca se strabileste in functie de mai multi factori cum sunt:
- locatia - indoor sau outdoor, dimensiunea peretilor, costurile implicate cu chiria sau cu alte utiliati si amenajari
- durata - timpul in care este nevoie de instructor si supraveghetor, timpul pentru care se folosesc echipamentele si sala cele pentru interior
- nivelul de dificultate - daca este un traseu dificil, atunci timpul se mareste si echipamentele necesare sunt diferite
Avand in vedere toate cele de mai sus, atunci cand va planificati sa incercati escaladarea asteptati-va la preturi oriunde intre 59 de lei pentru 2 ore de escaladare si pana la 1490 de ron pentru o experienta completa sub forma de petrecere la un loc special de escaladare.
Cine poate escalada?
Daca ne intrebam daca suntem pregatiti pentru a incepe sa escaladam, in principiu raspunsul este “DA”. Atata timp cat suntem in regula din punct de vedere fizic, putem practica fara probleme aceasta activitate.
In plus, nu doar adultii se pot bucura de o miscare de acest gen, dar si copiii sunt bineveniti. Daca ca si persoana matura poti considera escaladarea ca ceva care sa te scoata din cotidian si din zona de confort, pentru copii pe primul loc va fi distractia, descoperirea unui lucru nou si a propriilor capacitati.
Asadar, aproape oricine poate escalada, dar este recomandat sa se discute cu organizatorii inainte pentru a se cunoaste toate regulile si a lua la cunostinta tot ce implica escaladarea respectiva.
Există o limită de vârstă pentru a escalada?
Daca te gandesti deja sa vii cu cel mic la escaladare, trebuie sa stii ca varsta minima acceptata pentru acest tip de miscare cu adrenalina este de 5 ani.
Aceasta este stabilita la nivel general de catre cei care organizeaza acest tip de activitati si trebuie respectata pentru siguranta copiilor.
In ceea ce priveste o limita superioara de varsta, aceasta nu exista. Atat timp cat o persoana se simte capabila sa escaladeze, este apta din punct de vedere fizic si respecta instructiunile, poate practica acest gen de miscare fara a tine cont de numarul anilor.
Cui i se adresează această experiență?
Oare escaladarea este si pentru mine?
Nu exista o anumita categorie de oameni carora sa se adreseze in mod special escaladarea, ea fiind potrivita atat pentru barbati, cat si pentru femei si copii.
Mai mult decat atat, este un tip de activitate sociala ce poate avea loc impreuna cu cei dragi. Astfel, avem ocazia sa mergem la escaladare si sa petrecem timp de calitate impreuna cu partenerul de cuplu, intreaga familie sau un grup de prieteni. Avand parte de experiente comune, relatiile se vor imbunatatii si nivelul de conexiune cu persoanele apropiate.
Care este momentul ideal pentru a alege să escaladezi
Avand in vedere variantele moderne de escaladare in interior, momentul ideal pentru aceasta activitate poate fi ales in functie de dispozitie si stare de spirit.
Daca vorbim despre escaladari exterioare, realizate pe munte sau pe o stanca, este recomandat sa se faca pe o vreme buna, cu o temperatura de 15-23 de grade si, bineinteles, sa nu existe precipitatii de ploaie sau ninsoare care pot ingreuna procesul.
La modul general, o astfel de activitate este recomandata atunci cand:
- iti doresti sa iesi din rutina
- ai nevoie sa scapi de stresul de zi cu zi
- vrei sa te simti puternic
- ai nevoie de putina adrenalina pentru a-ti condimenta viata
- cand vrei sa faci un cadou inedit cuiva pasionat de adrenalina
Cât timp durează o astfel de activitate
Daca optezi pentru o escalada in exterior, in cadrul natural, aceasta poate dura intre 1 ora si 5 ore, in functie de dificultate si suprafata pe care vrei sa o parcurgi.
In interior, in cadrul unui spatiu special amenajat, escaladele pot avea durate diferite in functie de cat de greu de parcurs este un anumit zid, dar si de confitia fizica si disponibilitatea persoanei care doreste sa experimenteze acest urcat.
Astfel, exista mai multe variante:
- Aventura si catarare - unde durata unei sedinte de curs cu instructor dureaza intre 90 si 120 min si varaza in functie de varsta, predispozitia la efort sau marimea grupului
- Petrecere pentru copiii intre 5 si 14 ani cu escalada - cu durata intre 3 si 4 ore, in fucntie de pachetul de petrecere pentru care s-a optat
- Petrecere si aventura pentru copii - dureaza 2 ore pentru maxim 5 copii, timp in care sunt sub supragherea instructorilor
Poți alege singur în ce oraș vrei să experimentezi escaladările
Daca esti interesat de escaladari sau doresti sa faci cadou o asemenea experienta cuiva apropiat, este important de stiut ca exista posibilitatea de a experimenta aceasta activitate in mai multe orase si regiuni din tara.
De exemplu, pentru escalade exterioare sunt variante in judetele Brasov, Prahova si Cluj si multe alte zone, iar spatii amenajate pentru escalade interioare gasesti in Bucuresti si Sibiu.
Pentru a putea vedea exact de variante de escalde existra in zona care te intereseaza, pe pagina dedicata acestei activitati, poti selecta in partea stanga orasul sau judetul respectiv si astfel vei vizualiza doar oportunitati de escadare din zona ta.
Sfaturi și recomandări înainte de a escalada
Nu exista o anumita pregatire deosebita pentru putea merge sa escaladam, totusi sunt cateva aspecte pe care sa le avem in vedere:
- Stabilirea din timp a zilei cand dorim sa escaladam
- Rezervarea pentru escaladare cu organizatorii
- Ne asiguram ca pregatim vestimentatia adecvata
- Ar fi bine sa nu mancam ceva greu inainte de a escalada
- Citim regulamentul si ne asiguram ca il intelegem
- Adresam toate intrebarile pe care le avem organizatorilor
Intrebari si raspunsuri
Mai jos putem gasi raspunsuri la diverse intrebari pe care ie le adresam inainte de a decide sa mergem sa experimentam escaladarea::
Este necesară o ținută specială pentru a escalada?
Daca va doriti sa escaladati si va ganditi ca trebuie sa mergeti mai intai la cumparaturi pentru a va achizitiona haine speciale, ei bine nu este nevoie.
Pentru escaladare nu este necesară o îmbrăcăminte specială, insa este recomandat sa porti haine comode, in care sa poti misca in voie in timp ce urci.
Pot participa adulți si copii la escaladări?
Escaladarea este o activitate cu mare deschidere pentru toate grupele de varsta. Astfel, pot participa atat adultii cat si copiii cu varsta de peste 5 ani si se pot bucura de o experienta minunata impreuna.
Marele plus la acest aspect este ca parintii pot petrece timp impreuna cu ai lor copii escaladand si avand parte de momente inedite
Cât de greu este să escaladezi
Este normal sa ne intrebam cat de grea este o noua activitate pe care o incercam pentru a sti daca ii facem fata sau nu.
În ceea ce priveste escaladarea, ceea ce trebuie sa stim este ca nu exista greu sau usor, intrucat exista variante de escaladare pe diverse nivele de dificultate.
Asa ca, poti alege activitatea de escaladare care ti se potriveste impreuna cu instructorul si organizatorii.
În ce orașe se poate escalada?
In prezent exista multiple optiuni pentru escaladare, atat in natura, cat si in spatii interioare special amenajate.
Vestea buna este ca acestea sunt situate in diverse orase si zone ale tarii, deci fiecare are posibilitatea de a-si alege locatia in functie de cum ii este convenabil.
Pot dărui o escaladare sub formă de voucher?
Pentru persoanele pasionate de adrenalina, escaladarea este o optiune excelenta. Acum acest tip de experiente pot fi oferite cadou sub forma de voucher.
Pentru ca exista o varietate de experiente de escaladare ce se pot darui, cu siguranta vei gasi printre optiuni cadoul potrivit pentru cei care sunt in cautarea de inedit.
Care este vârsta minimă pentru această experiență?
Conform regulilor de escaladare, copiii pot incepe sa escaladeze doar daca au implinit varsta de 5 ani.
Este periculos să escaladezi?
Organizatorii de astfel de experiente cum este escaladarea asigura echipamentele necesare, instructaj si supraveghere pe toata durata activitatii. In concluzie, atata timp cat se tine cont de indicatii, nu este periculos sa escaladezi.