Ce este si ce ce face un barista - Atributii, responsabilitati si cum devii barista

de

Cafeaua își are originea în regiunea Kaffa Etiopia. Deși locuitorii acelei zone o consumau deja de secole, a fost răspândită către publicul larg în secolul al XIV-lea, fiind descoperită la acel moment de către arabi. În prezent, aceasta este recunoscută ca fiind una dintre cele mai populare băuturi.

Odată cu răspândirea ei, instrustria cafenelelor s-a dezvoltat în mod constant, de la aparatele de cafea performane și până la introducerea termenului de ”barista”. Iată o serie de informații utile despre ce este și ce atributii are un barista.

Ce este un barista

Termenul de „barista” a fost introdus pentru prima dată în timpul celui de-al doilea război mondial. Ce inseamna barista la acel moment? această denumire era utilizată ca înlocuitor pentru cuvântul „barman” meserie care presupunea prepararea, amestecarea și servirea de băuturi alcoolice sau non-alcoolice.

Ce înseamnă barista acum? În societatea contemporană, barista reprezintă o persoană specializată în prepararea cafelei (Espresso, Cappuccino, Latte Macchiato etc) și are rol important în crearea unei experiențe plăcute pentru clienții cafenelei sau restaurantului în care lucrează.

În ce constă jobul unui barista - Ce face un barista

Principala atribuție pe care o deține jobul unui barista constă în prepararea și servirea băuturilor pe bază de cafea către clienți, într-un mod profesional

  • Curăță, dezinfectează și întreține aparatele, ustensilele și spațiul în care își desfășoară activitatea.
  • Respectă normele de igienă și menține curat spațiul de lucru
  • Procesează comenzile și încasează plățile.
  • Oferă detalii clienților în ceea ce privește ingredientele pe care le conțin preparatele din meniu, le oferă sugestii sau alternative.
  • Menține evidența stocului de ingrediente.

Ce trebuie să știi înainte de a deveni barista

Dacă te atrage ce presupune acest rol și vrei să aplici pentru un job, există câteva aspecte de care trebuie să ții cont înainte de a deveni barista:

Un barista profesionist cunoaște foarte bine sortimentele de cafea

Printre informațiile ce au legătură cu acest job, vei regăsi deseori noțiunea de cafea barista sau barista cafea. Ce înseamnă cafea barista? Această noțiune se referă la abilitățile pe care le are un barista.

Așadar, un barista profesionist cunoaște informații valoroase despre preparatele pe bază de cafea, mai precis trebuie să știe mai multe sortimente de cafea, proveniența lor, metodele de prăjire, de măcinare și extracție.

Un barista are abilități tehnice

Un barista profesionist trebuie să aibă și abilități tehnice, nu doar să cunoască informații despre cafea. Chiar dacă nu cunoaște de la început aceste tehnici, trebuie să învețe regulile de bază, iar în timp, prin multe repetări și perseverență va avea deprinderile necesare.

Așadar, trebuie să cunoască procesul de măcinare corect al boabelor de cafea, reglarea aparatului de cafea, timpul de extracție, presiunea necesară, arta latte-ului și metode de preparare a cafelei cu filtru.

În ceea ce privește măcinarea cafelei, trebuie să utilizeze cu atenție râșnița de cafea pentru a regla în mod corect nivelul de măcinare potrivit pentru fiecare tip de cafea și metodei de extracție.

În schimb, pentru metodele de preparare a cafelei cu filtru are nevoie să știe cum să utilizeze mașinile de cafea specifice (de exemplu V60, Aeropress sau Chemex) și să poată observa diferența de gust al cafelei preparate cu fiecare dintre aparate.

Prepararea cu profesionalism a băuturilor pe bază de cafea are la îndemână combinația armonioasă de lapte, cafea, barista. Un barista profesionist trebuie să cunoască tehnici de turnare și să aibă capacitatea de a crea diferite designuri creative pe suprafata cafelei cu ajutorul spumei laptelui.

Ce este și ce ce face un barista

De asemenea, un barista lapte cafea trebuie să cunoască informații despre diferite sortimente de lapte pentru cafea barista. Acest aspect este esențial deoarece trebuie să onoreze cu profesionalism toate comenzile.

De exemplu, dacă un client consumă doar lapte vegetal, iar în stocul cafenelei nu se află la acel moment sortimentul de lapte pe care l-a cerut clientul, un barista trebuie să-i ofere o alternativă care să fie similară cu preferința lui.

Un barista trebuie să fie atent la detalii

Atenția la detalii este abilitatea care îi definește abilitățile unui barista. Această aptitudine îl ajută să nu piardă din vedere amănunte esențiale.

De exemplu, dacă un client cere o cafea cu lapte de soia pentru că are intoleranță la lactoză, atenția la detalii îl ajută să nu efectueze erori care ar putea să afecteze starea de sănătate a clienților.

Un barista trebuie să aibă abilități de comunicare

Un local își atrage publicul țintă prin comportamentul pozitiv și empatic de care dă dovadă personalul. Dacă barista are abilități de comunicare, atunci poate să mențină un mediu de lucru plăcut alături de colegi și să aducă localului clienți fideli.

Așadar, în timp ce prepară băuturile, barista poate să întrebe clienții despre starea de spirit pe care o au în prezent, dacă au mai fost în cafeneaua lor și chiar să deschidă o discuție despre cafea (origine, sortimente).

Ce este și ce ce face un barista

Cum poți deveni un barista

Dacă vrei să devii un barista, primul pas este să te culturalizezi pe acest domeniu. Învață despre diferitele sortimente de cafea și observă care sunt diferențe dintre ele.

De asemenea, pentru a cunoaște practica, poți achiziționa câteva echipamente profesionale de bază (o mașină de espresso, un râșniță de cafea, un spumator de lapte) cu care să exersezi din confortul casei tale. Există numeroase tutoriale pentru începători care te pot ajuta să experimentezi diverse preparate în funcție de ce anume îți dorești să înveți.

Însă, nu vei obține abilitățile necesare unui barista profesionist fără un ajutor specializat. Optează pentru a participa la un curs prin intermediul căruia poți evolua și a obține expertiza necesară. Pe site-ul Experimentează.ro ai acces la o varietate de ateliere barista, unde vei putea descoperi secretele și trucurile unui barista de succes.

Întrebări frecvente privind jobul unui barista

În prezent, jobul de barista este tot mai căutat. Odată cu mărirea cererii, oamenii devin mai interesați de acest post și au diverse curiozități. Iată răspunsurile la cele mai frecvente întrebări în ceea ce privește jobul barista:

Cine poate fi un barista

Un barista poate fi oricine este pasionat de cafea (cunoaște originile cafelei, diverse sortimente de cafea), are capacitatea de a face diferența dintre diferitele arome ale cafelei și poate prepara băuturile în funcție de cerințele clienților.

Persoana care preia acest rol trebuie să aibă o concentrare, rapiditate, memorie și atenție bună pentru a putea îndeplini cu succes comenzile.

De asemenea, o calitate esențială pe care ar trebui să o dețină un barista este creativitatea, pentru a putea onora modelele cerute de către clienți (arta latte-ului).

Ce băuturi trebuie să știe să facă un barista?

Un barista trebuie să știe să facă băuturi preparate pe bază de espresso (Espresso, Americano, Cappuccino, Latte, Macchiato, Flat White, Mocha, Cortado, Ristretto), cu cafea filtrată (Café au Lait, Cold Brew, Iced Coffee, Frappuccino), bauturi care nu sunt preparate pe bază de cafea (ceai, ciocolată caldă, Matcha, limonadă

Ce nivel de educație trebuie să aibă un barista?

Nivelul de educație pe care trebuie să-l aibă o persoană care vrea să devină barista nu necesită studii superioare. Daca ai studii medii (absolvirea liceului cu sau fără examenul de bacalaureat), atunci poți să fii un barista.

Un barista are nevoie de certificări?

Deși nu sunt necesare studii superioare, pentru a fi un barista profesionist, ai nevoie să obții o calificare în urma unui curs barista specializat. Acest curs acreditat nu este o cerință obligatorie pentru toate cafenelele, însă, îți oferă mai multe șanse de angajare și oportunitatea de a te perfecționa mult mai eficient.

Durata și costul cursului sunt estimate de nivelul pe care îl alegi; Introduction to Coffee, Barista Skills Foundation, Intermediate și Professional. De asemenea, există și specializări în Latte Art precum, Sensory Skills, Brewing sau Green Coffee.

Experiente ce te-ar putea interesa
Articole recomandate

Acasa

Contul meu

Language

Meniu

Creeaza acum un cont pentru a putea salva experienta in wishlist.

Contul meu