TOP Crame Romania: Turism viticol in fiecare zona a tarii

de
Cultivarea vitei de vie a fost dintotdeauna una dintre cele mai nobile ocupatii, specifica tarii noastre. In Romania solul, dar si climatul permit cresterea viei si producerea vinului, ridicate de cele mai multe ori la rang de arta.

Tara noastra este una dintre cele mai cunoscute in industria viticola tocmai datorita vinului produs din podgoriile intinse pe dealurile roditoare. Vinurile produse sunt premiate si cunoscute in toata lumea, iar cramele sunt intotdeauna unele dintre cele mai grozave locuri de vizitat daca vrei sa te bucuri de amintiri memorabile.

Cea mai buna perioada de vizitare este toamna, daca vrei o experienta cat mai autentica, dar poti stabili oricand o programare, deoarece in crame gasesti soiuri de vin din ani anteriori pe care il poti degusta.

Ce trebuie sa stii atunci cand vizitezi o crama.

TOP Crame Romania: Turism viticol in fiecare zona a tarii

Vizitarea unei crame presupune inainte de orice o rezervare si vei observa ca exista perioade stabilite, dar si reguli de conduita. In vreme ce unele crame ofera pachete de vizitare-degustare si pentru grupuri mari, altele isi deschid portile pentru grupuri de patru, maxim cinci persoane.

Poti face asadar o rezervare pentru a vizita o crama din zona dorita, pentru a face o degustare, insa ar trebui sa ai in vedere faptul ca un tur dureaza, in medie, cam 60-90 de minute. Poti folosi asadar timpul alocat vizitarii unei zone si pentru alte activitati.

Spre exemplu, in functie de zona pe care o vizitezi, poti opta pentru activitati culinare, prin care sa incerci gusturi, texturi si preparate culinare noi, sau sa cauti alte activitati specifice zonei, care sa iti transforme vacanta in una de neuitat.

Cramele din zona Banatului

Cramele din zona Banatului

Zona Banatului (mai exact Banat, Maramures si Crisana) este recunoscuta pentru cramele in care se produce si pastreaza vinul autohton alb. Feteasca Alba, Muscat Ottonel si Feteasca regala sunt doar cateva dintre vinurile cunoscute ce provin din partea de vest a tarii.

In zona exista cateva crame pe care le poti vizita si care iti pot transforma sejurul intr-o experienta cu adevarat unica.

Cramele Recas

Cramele Recas

Cramele Recas sunt situate in Banat, in judetul Timis si sunt recunoscute pentru vinurile exceptionale din fiecare soi, ce provin din circa 1200 de ha de vita de via cultivata.

Istoria cramelor Recas vorbeste despre faptul ca podgoria este un simbol vreme de secole si ca vinul produs aici a fost de multe ori considerat a fi o moneda de schimb in relatiile cu vecinii tarii noastre.

In prezent cramele Recas produc vinuri premiate albe, roze sau rosii si, pentru a le face cunoscute sunt organizate tururi pentru degustare sau diferite tipuri de evenimente cu probe de vin si degustari de branzeturi.

Crama Petro Vaselo

Crama Petro Vaselo

Crama Petro Vaselo este cunoscuta  pentru bogatia soiurilor de vin pe care le ofera, din via cultivata pe o suprafata de circa 45 de hectare. Istoria cramei incepe din anul 2005, atunci cand se pun bazele a ceea ce va deveni mai tarziu unul dintre cele mai cunoscute branduri viticole.

Crama Petro Vaselo este o zona pe care merita sa o vizitezi, deoarece are particularitati care o scot in evidenta. Vei vedea ca dealurile sunt dispuse sub forma  unui amfiteatru, iar vinurile sub obtinute in crama subterana, fara contact cu oxigenul. Astfel sunt create soiuri de vin precum: Merlot, Pinot Noir, Rosu de Petro Vaselo, Alb de Petro Vaselo, Rose de Petro Vaselo, Chardonnay sau Cabernet Sauvignon.

Crama ofera de asemenea posibilitatea organizarii de tururi de vizitare si degustari de vin, alaturi de alte tipuri de evenimente si petreceri corporate.

Crama Terra Natura

Crama Terra Natura

Crama Terra Natura este cunoscuta pentru vinurile certificate bio si pentru tehnologia folosita pentru obtinerea acestora. Cu o poveste care incepe in anul 2011, crama s-a dezvoltat constant avand in prezent instalatii moderne cu care realizeaza soiuri de vin precum: Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Feteasca Neagră si, bineinteles, o multitudine de vinuri roze.

Pe langa produsele viticole, aici mai pot fi gasite si produse de panificatie, realizate din faina bio, ca dovada a efortului depus pentru valorificarea terenurilor tarii noastre. In aceasta crama nu sunt disponibile evenimentele, iar tururile se pot face doar cu acordul conducerii cramei.

Cramele din zona Moldova

Zona Moldovei, dincolo de faptul ca este incarcata cu istorie, ofera si terenuri potrivite viticulturii. Cramele din zona Moldovei ofera o bogatie in ceea ce priveste soiurile de vin, iar unele au o vechime indelungata si o multitudine de premii la activ.

Crama Cotnari

Cramele Cotnari

Crama Cotnari este cea mai cunoscuta in zona Moldovei, Cotnarii fiind apreciat si ca fiind cel mai cunoscut brand de vinuri din Romania in anul 2019. De asemenea, vinurile Cotnari au castigat in anul 2019 medalia de aur pentru Tamaioasa Romaneasca 2019 (vin alb dulce) si de  asemenea exista o multitudine de diblome care atesta calitatea vinurilor precum Feteasca Alba sau Francusa Alba.

Unul dintre cele mai cunoscute obiective este Vinoteca Cotnari. Aici pot fi vizitate zonele de depozitare a vinului si o multitudine de colectii premiate. Pentru vizitare este nevoie de programare prealabila, pentru a verifica disponibilitatea.

Domeniile Averesti

Domeniile Averesti

Daca ai auzit vreodata de vinul de Husi, cu siguranta ai auzit si de Domeniile Averesti. Situate in zona estica a moldovei, podgoriile Domeniile Averesti se intind pe circa 3000 de hectare.

Unul dintre vinurile de referinta produs aici este Zghihara, un vin autentic romanesc, alaturi de soiul Feteasca Regala. Feteasca Albă, Busuioaca de Bohotin, Cabernet Sauvignon sau Cabernet Blanc sunt de asemenea soiuri foarte cunoscute si iubite de catre pasionatii de vinuri.

Desi podgoriile dateaza de multa vreme, incepand cu anul 2010 a inceput sa fie pusa pe picioare crama, asa cum poate fi aceasta vizitata in prezent. Tururile sunt insa de maxim cateva ore, deoarece in prezent nu exista posibilitatea cazarii vizitatorilor in conacele de pe plantatie.

Crama Dealu Bujorului

Crama Dealul Bujorului

Crama Dealu Bujorului este de fapt Statiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Bujoru a fost infiintata in anul 1977 si este dezvoltata in prezent pe circa 700 de hectare. In aceasta zona sunt realizate ateliere si evenimente, plus expozitii prin care productia de vinuri este prezentata publicului larg.

Crama Girboiu

Zona Vrancei este cunoscuta pentru vinurile bune, dar si pentru formele de relief  exceptionale care permit cresterea vitei de vie. O reprezentanta a cramelor vrancene este Crama Girboiu, o afacere de familie in domeniul viticol care are in proprietate circa 170 ha. de teren.

Crama organizeaza evenimente de degustare si vizite in crama si in zonele de productie, asadar poti suna pentru a face o programare. Se pot gasi in aceasta crama soiuri orecum: Fetească Regala, Fetească Alba, Fetească Neagră, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon sau Pinot Noir.

Cramele din zona Dobrogea

Dobrogea este aproape intotdeauna scaldata in lumina calda a soarelui, astfel ca podgoriile cresc si devin roditoare, oferind soiuri de vin variate, deosebit de aromate. O serie de crame se evidentiaza si in aceasta zona, dintre care pot fi mentionate:

Crama Murfatlar

Crama Murfatlar

Este imposibil sa nu fi auzit macar o data de Murfatlar, deoarece aceasta statiune viticola este foarte activa pe piata romaneasca. Cu o traditie indelungata, Crama Murfatlar ofera o gama ampla de sortimente de vinuri, dar si o prezentare speciala a acestora.

De asemenea, in cadrul vinotecii se pot face degustari, iar pachetele sunt stabilite in functie de numarul de vinuri degustate. Sunt oferite soiuri cunoscute, precum Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Muscat Ottonel, Chardonnay sau Sauvignon Blanc, iar in cadrul unui pachet de degustare premium sunt oferite soiuri de colectie Murfatlar.

Vinuri de Macin

Podgoria Macin este furnizorul oficial al Casei Regale a României si este cea mai veche podgorie din Dobrogea. Dintre cele mai cultivate soiuri pot fi mentionate: Fetească Regala, Fetească Alba, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Riesling Italian, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot.

Crama ofera tururi si expozitii, iar acestea vin in completarea obiectivelor turistice pe care le ofera zona, cum ar fi Parcul National Muntii Macinului, trasee turistice, Pivnita lui Terente sau Vinoteca.

Crama Rasova

Crama Rasova este o crama moderna cu vinuri inspirate de sezonul estival. Vinuri precum Riviera sau Plage sunt emblematice pentru aceasta crama, realizate din soiuri de vita de vie cunoscute. Crama organizeaza evenimente diverse si participa si la expozitii cu degustare.

Crama Sarica Niculitel

Crama Sarica Niculit

Cunoscuta sub numele de podgoria Sarica Niculiţel, aceasta a oferit o multitudine de soiuri de vinuri de-a lungul timpului, pentru care a fost si premiata.

Dintre premiile primite pot fi enumerate: Muscat du Monde – Medalie de Argint cu Muscat Ottonel in 2003, 2006,2010,2014; AWC International Wine Challenge – Diploma de Aur Renatus Alb, Renatus rosu in 2012; AWC International Wine Challenge – Diploma de Aur Viognier Curtea Regala si International Wine Challenge Londra – Diploma de Aur Viognier Curtea Regala.

Domeniile Ostrov

Domeniile Ostrov sunt una dintre cele mai vechi zone de producere a vinului in Romania. Istoria Ostrovului vorbeste despre placerea cultivarii vinului inca din timpul lui Burebista, iar prezentul aduce o indeletnicire mai vie decat oricand. Vinuri precum Cabernet Sauvignon, Chardonnay sau Feteasca neagra sunt foarte apreciate. In plus, unul dintre vinurile emblematice este Black Angus.

Crama oferă posibilitatea de a organiza evenimente si tururi, fiind nevoie doar de o programare prealabila.

Cramele din zona Crisana

Unele dintre cele mai bune vinuri albe își au originea pe meleaguri transilvanene. In cramele din Crisana sunt produse unele dintre vinurile nobile cunoscute, dar si vinuri de colectie, de care nu ai cum sa nu te indragostesti.

Crama Familia Darabont

Cunoscuta pentru vinurile ”curate” produse din vii proprii, crama Familia Darabont ofera o multitudine de sortimente. De la vinuri acidulate, la sprit si vinuri seci, orice soi poate fi gasit in aceasta crama. Sunt organizate de asemenea si tururi, cu specificatia ca etse necesara alegerea locatiei vizitate in momentul realizarii programarii.

Crama Balla Géza

Cunoscuta ca Podgoria de Minis, aceasta se afla in imediata vecinatate a Aradului. Feteasca neagra, Mustoasa de Maderat, Merlot sau Pinot Noir sunt doar cateva soiurile pe care le poti gasi atunci cand vizitezi aceasta crama. Se pot degusta de asemenea si vinuri premium, create si depozitate vreme de cel putin 22 de ani.

Crama Dorvena

Cu o istorie ce dateaza din perioada romana, vinurile pe care le ofera crama Dorvena sunt cu adevarat speciale. Vinuri precum Pinot Gris, Pinot Noir sau Feteasca regala sunt deosebit de apreciate si au castigat de-a lungul timpului diferite distinctii la evenimentele la care au fost promovate. Crama ofera posibilitatea vizionarii si a degustarii soiurilor de vin.

Cramele din zona Munteniei - Dealu Mare

Daca facem o harta crame Romania nu avem cum sa excludem cramele din zona Munteniei. Datorita climei blande si solurilor argiloase, vita de vie creste usor in aceasta zona a tarii si ofera o adevarata lectie de gust despre licoarea lui Bachus.

Crama Budureasca

Crama Budureasca

Crama Bucureasca este una dintre cramele care pune accent și pe piața externă, oferind vinuri seci, foarte apreciate de catre pasionati. O multitudine de vinuri premiate te asteapta aici sa le degusti, intr-un cadru elegant si rafinat, pe care nu il vei uita cu siguranta.

Crama Ceptura

O crama relativ noua, construita in anul 2004, este Crama Ceptura. Crama a avut o dezvoltare rapida, gratie ambitiei proprietarilor de a oferi cele mai bune vinuri. Cele mai cunoscute vinuri ale acestei crame sunt Vintage Alb si Negru de Ceptura.

La crama Ceptura se poate ajunge usor pe Drumul Vinului, iar pentru a te bucura de o experienta pe cinste, poti opta pentru turul cramelor cu bicicleta. Experienta este una cu siguranta memorabila, deoarece in acest fel poti vedea cu proprii ochi intinderile nesfarsite de vita de vie din care se fac cele mai sclipitoare si aromate soiuri de vin.

Crama SERVE

Crama SERVE este de asemenea un loc unde merita pe deplin sa mergi, deoarece unul dintre programele acesteia include tururi de o zi in interiorul cramei. De asemenea, experiente speciale ce tin de aceasta crama includ degustarea de vinuri speciale, care cuceresc prin arome.

Povestea cramei incepe in anul 1993, iar de atunci s-a investit in mod constant in calitate si in eficientizarea proceselor de realizare a vinurilor. Situate intr-o zona rasfatata de soare, viile ofera cei mai buni struguri, pe care ii poti vedea cu proprii ochi in cadrul tururilor organizate.

Crama Tohani

Crama Tohani are o experienta vasta, fiind prezenta in mediul viticol inca din 1773. Vinurile Tohani sunt medaliate cu aur la competitiile la care au participat, iar unul dintre exemple este vinul Principele Radu, Merlot si Chardonnay.

Cramele Tohani se intind pe circa 350 ha si ofera publicului experiente inedite de cules sau degustare.

Crama de Piatra

Crama de piatra este una dintre putinele care pun la dispozitia turistilor si cazare, pe langa experientele de degustare de vinuri si vizite in crama si vie. Locatia este una de vis, cu intinderi nesfarsite de vita de vie din care ia nastere Boian, brandul cel mai cunoscut de vin in zona Prahovei.

Cramele din zona Olteniei

Chiar si in Oltenia exista zone viticole, deoarece solul si pozitionarea geografica sunt foarte ofertante. Clima blanda si soarele favorizeaza dezvoltarea vitei de vie, astfel ca din aceasta zona iau nastere cele mai aromate si cunoscute vinuri.

Crama Oprisor

Crama Oprisor este un amestec de arta si vinuri gustoase, iar faptul ca podgoria si crama pot fi vizitate ar trebui sa iti dea un imbold sa alegi aceasta crama ca o destinatie turistica. In plus, primesti la finalul vizitei si o sticla de vin Caloian, pentru a te bucura din plin de experienta savurarii unui vin bun.

Crama Corcova

Crama Corcova

Crama Corcova se mandreste cu vinul Lady Asquith, un omagiu adus sotiei printului Antoine Bibescu. Crama poate fi vizitata stabilind in prealabil o programare, iar astfel poti ajunge sa degusti vinuri precum CORCOVA Éclat 2020, CORCOVA Lady Asquith 2017 sau CORCOVA Chardonnay 2021.

Domeniul Coroanei Segarcea

Domeniul Coroanei Segarcea este strans legat de regalitate, iar vinurile produse aici sunt premiate la aproape orice competitie de vinuri.

Cele mai cunoscute vinuri sunt: Viognier baricat , Viognier nebaricat, Pinot Gris, Chardonnay, Marselan baricat, Simfonie (o tribut adus operei lui George Enescu) sau Fetească Neagră/ Pinot Noir din gama Sarut, o colectie care are la baza geniul lui Brancusi.

Cramele din zona Transilvania

Unele dintre cele mai importante crame de vizitat in Romania sunt si cele din Transilvania. Datorita pozitionarii geografice, Transilvania are zone intinse, insorite, pe care s-au dezvoltat, in timp, o multitudine de crame de mici dimensiuni precum Nachbil, Edgar Brutler, Nastase, dar si crame mari, cunoscute la nivel national si international.

Cramele Jidvei

Crama Jidvei isi incepe activitatea in anul 1974 si dispune de multiple facilitati tehnologice de producere a vinului. Ca o caracteristica a performantei, in prezent pot fi ambalate circa 10000 de sticle zilnic, iar acest lucru certifica calitatea produselor.

Vinurile produse aici se adreseaza oricarui pasionat, indiferent de gusturile sale. De la vinuri linistite la vinuri exclusiviste, Cramele Jidvei readuc in prim plan gustul si savoarea vinurilor de exceptie. Poti vizita Castelul Bethlen-Haller si poti degusta vinurile Jidvei stabilind in prealabil o programare.

Crama Liliac

Crama Liliac pozitioneaza pe harta crame Romania vinurile din Transilvania, avand o istorie ce incepe cu adevarat in 2010, prin pastrarea obiceiurilor si cunostintelor in domeniul viticulturii de la vechii sasi. Crama poate fi vizitata si tot aici te poti bucura de degustari de vinuri la cabana aferenta podgoriei.

Cramele din zona Maramures

Din categoria crame Romania de vizitat nu pot lipsi nici cramele din Maramures. Crame precum Birauas, Familia Hetei sau Lechinta te vor purta prin istoria vinurilor intr-o calatorie plina de savoare. Zona Maramuresului este cunoscuta pentru soiuri aparte, specifice, care cuceresc pasionatii de vinuri.

Crama Ratesti

Cu o istorie ce incepe in anul 2008, Crama Ratesti este une dintre cele mai importante crame Romania de vizitat. Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon sau Pinot Noir sunt doar cateva dintre soiurile de vin pe care le poti degusta intr-un cadru intim, plin de importanta. Crama organizeaza si evenimente de degustare, dar si tururi speciale pentru turisti, astfel incat acestia sa se poata bucura de o experienta deosebita.

Acesta este un mic top crame Romania din care poti alege sa te bucuri de experiente memorabile. O degustare de vinuri, o lectie de viticultura, o vizita la podgorie sau un tur pe bicicleta, aceste lucruri raman bine intiparite in memorie si te vor determina sa iti doresti sa te intorci in fiecare an.

Experiente ce te-ar putea interesa

Acasa

Contul meu

Language

Meniu

Creeaza acum un cont pentru a putea salva experienta in wishlist.

Contul meu