Filtrare dupa
Filtrare dupa
Pret
  • 100,00 lei - 1.750,00 lei

Localizare
Cadouri pentru

Karting: Descopera cum poti sa traiesti experienta vietii tale

Black Friday -10% extra reducere la toate experientele. Foloseste codul BF24 in cosul de cumparaturi. Vezi detalii.

Filtrare dupa

Kartingul este cel mai bun mod de a îmbina cunoașterea și competiția pentru iubitorii de viteză și circuite. Piloți de talia lui Ayrton Senna, Michael Schumacher sau Barichello au început cariera sportivă la comanda unui kart.

Kartingul s-a născut în Statele Unite în anii '50, iar de-a lungul anilor a trecut de la a fi o activitate pur recreativă la o adevărată disciplină profesională. De altfel, astăzi, kartingul nu este doar un sport interesant, ci și o piatră de temelie către alte sporturi cu motor de înaltă calitate, precum Formula 1.

Dacă ești și tu pasionat de lumea automobilismului, cu siguranță ești curios să afli ce simt piloții de Formula 1 atunci când își conduc mașinile. Așadar, kartingul este o modalitate ce permite oricui să simtă adrenalina și viteza caracteristice unei competiții. Află totul despre karting în acest articol!

Ce este kartingul?

La întrebarea ce înseamnă karting, de fapt, îți răspundem noi. Kartingul este o disciplină a cursei de mașini sport și constituie fundamentul unui șofer de curse. Kartingul mai este, de asemenea, cunoscut în întreaga lume sub numele de Go-Kart. Primele karturi cu motor aveau un motor ca al mașinilor de tuns iarba și patru roți. Kartingul este un sport extrem de solicitant din punct de vedere fizic, dar și foarte tehnic, din punct de vedere mecanic, mai ales în ce privește reglarea șasiului și a motorului, pentru o performanță optimă.

Ce inseamna kartul VMax Speed?

Kartul VMax Speed se încadrează la categoria karting electric de mare viteză. Vmax reprezintă cea de-a IV-a și cea mai puternică treaptă de treaptă de viteză a kartului. Astfel, într-o sesiune normală poți să folosești vreme de șapte secunde viteza Vmax. Dacă ai îndemnânare și reușești să scoți într-o sesiune normală 1 lap în mai puțin de un minut, atunci deblochezi permanent viteza Vmax.

Kartul electric de mare viteză Vmax dispune de o tehnologie care presupune înconjurarea karturilor cu o bară din plastic masiv, ce reduce pericolele cauzate de loviturile în bariere sau de răsturnarea kart-ului, dar și de alte elemente de protecție care care fac această experiență de neuitat.

Cum este realizat kart-ul?

Kart-ul este un vehicul terestru monoplaz, fără acoperiș sau cabină, fără suspensii, cu sau fără elemente de caroserie și are patru roți nealiniate, care în contact cu solul, partea din față exercită control asupra direcției, iar roțile din spate, conectate printr-un arbore dintr-o singură bucată, transmit putere. Părțile sale principale sunt șasiul, inclusiv caroseria, anvelope, motor, direcție și transmisie. Kart-ul este realizat din oțel structural magnetizat sau aliaj de oțel.

Cum functioneaza kart-ul?

Distracția începe imediat când kartul este pornit. Aderența cauciucurilor este foarte mare, motiv pentru care se pot atinge viteze mari. Acea senzație trăită după linia de start sau de sosire greu pot fi reproduse în cuvinte.

Pentru a funcționa, kart-ul se bazează pe principalele-i componente din dotare, și anume șasiul, inclusiv caroseria, anvelope, motor, direcție și transmisie.

Șasiul reprezintă structura ansamblului unui kart, care asamblează piesele mecanice și caroseria. Șasiul este format dintr-un set de țevi de oțel sudate, fără șuruburi, ce formează o structură rigidă.

Motorul este sistemul de propulsie al vehiculului, ce cuprinde un bloc de cilindri, cartere, eventual cutie de viteze, un sistem de aprindere, unul sau mai multe carburatoare (nu are sistem de injecție) și o țeavă de eșapament silențioasă. În funcție de tipul kartului, motorul poate fi pe benzină sau poate fi electric, în cazul unui kart electric.

Sistemul de direcție reprezintă un set de mecanisme care are misiunea de a orienta roțile din față, astfel încât vehiculul să ia calea dorită de șofer. Sistemul se compune din: volan, coloană, tije de direcție și știfturi.

Caroseria este alcătuită din două pontoane laterale, un carenaj, un panou frontal și, opțional, un carenaj posterior.

Kartul este dotat și cu pedale: frână și accelerare, dar și cu un scaun menit să prevină alunecarea șoferului înainte și înapoi. De asemenea, nu lipsește nici echipamentul de protecție, special conceput pentru a conferi protecție maximă pilotului.

Ce include un circuit de karting?

Circuite karting depind de natura pistei, indoor sau outdoor, iar pista poate avea diferite mărimi. Pista outdoor are o lungime totală între 1.240 de metri și o lățime de 8-10 metri. Pista indoor are 420 de metri lungime și o lățime de 6-8 metri, cu un traseu suspendat de 220 de metri. La început de circuit se face, de regulă, un instructaj în prealabil.

Cand este ideal sa alegi kartingul drept cadou experienta?

Kartingul este o experiență pe care merită să o trăiești din plin, oricând, fie că alegi o pistă indoor sau una outdoor. În plus, nu trebuie să ai experiență în pilotaj pentru a te simți pilot pentru o zi. Dar da, îți trebuie o mică încălzire înainte de a te urca la volan, mai ales dacă ești la prima experiență de acest fel, așa că puțin jogging înainte de a porni în cursă ar fi mană cerească pentru încheieturile mâinilor și picioarelor.

Dacă te-ai hotărât să-ți faci cadou o cursă de karting, trebuie să te gândești ce pistă să alegi: indoor sau outdoor, deoarece există, pentru fiecare dintre ele, plusuri și minusuri.
Pistele exterioare sunt mai mari decât cele interioare, dar și mai late. Acest lucru facilitează trecerea altor șoferi. Și cu cât spațiul este mai mare, iar piloții pot face manevre și depășiri, cu atât viteza este mai mare.

În plus, parcă nimic nu-ți dă o mai mare adrenalină decât să auzi un motor de kart ”răcnind” într-o zi însorită. Și pentru că viteza este mai mare pe pistele în aer liber, majoritatea campionatelor se desfășoară acolo, lucru potrivit ca să-ți îmbunătățești ritmul în timpul cursei.

Ca un minus al pistelor în aer liber este tot vremea, pentru că pe ploaie sau ninsoare va fi dificil (dacă nu imposibil) să te bucuri de karting, chiar dacă ești un pilot experimentat. În plus, nu se organizează cuse atunci când plouă sau pista este udă.

În ce privește circuitele desfășurate în spațiu închis, avantajul este de la sine înțeles. Nu te vei confrunta niciodată cu vreme nefavorabilă și astfel nu vei fi nevoit să-ți reprogramezi cursa plănuită.
În plus, cursele de karting indoor sunt mai sigure, asta pentru că viteza de deplasare este mai mică decât în aer liber.

Kartingul indoor este, de asemenea, și o alternativă excelentă ca să-ți îmbunătățești abilitățile de condus și se adresează tuturor persoanelor, indiferent de abilități. Kartingul pe o pistă interioară te va ajuta să faci față mai bine provocărilor de pe pistele exterioare.

Cine poate participa la karting?

Kartingul este tipul de experiență pe care oricine și-o poate permite, adult sau copil. Astfel că, veștile bune nu sunt doar pentru cei mari, ci și pentru cei mici, deoarece și ei pot trăi aventura de a se afla la volanului unui kart. De altfel, se știe că, de departe, kartingul este cel mai sigur sport cu motor.

Karting pentru copii se adresează celor care au o înălțime mai mare de 130 de cm, băieți sau fete, deoarece pot ajunge la pedale și pot manevra vehiculul.

În cazul copiilor, kartingul le dezvoltă aptitudini specifice ce vor rămâne adânc întipărite în minte, precum cele tehnice.

Exista limita de varsta la karting?

Unii spun că frumusețea acestui sport constă și în faptul că, teoretic, nu există limită de vârstă, ci doar trebuie să ajungi la pedale, luându-se în considerare, ca factor principal, înălțimea celui care vrea să piloteze.

Totuși, pentru karting copii există câteva reguli de respectat pentru siguranța copiilor și de aceea vârsta minimă admisă la karting pentru cei mici este de cinci ani, în acest caz fiind nevoie și de asistența unui instructor specializat. În cazul copiilor sub 15 ani, accesul pe pistă se face numai cu acordul părinților.

Cat dureaza un circuit de karting?

Pentru un circuit de karting, sesiunile de agrement se desfășoară în reprize de câte opt-zece minute, indoor sau outdoor, atât pentru juniori, cât și pentru adulți, timp în care oricine se poate bucura din plin de senzațiile acestui tip de sport de viteză.

Ce include echipamentul de siguranta pentru karting?

Un echipament de karting complet include mai multe piese: casca și cagulă, salopetă, protecție pentru coaste, protecție pentru gât, ghete de conducere și mănuși. Însă, dacă nu practici karting la nivel de performanță și îl practici doar la nivel de agrement, echipamentul se poate simplifica. Astfel, vestimentația trebuie să îndeplinească anumite reguli: să fie strânsă pe corp, să nu conțină piese care ar putea atârna, de tipul eșarfelor sau fularelor care se pot prinde de roți și pot duce la rănire, iar pantofii trebuie să fie sport, în niciun caz tocuri sau șlapi. De asemenea, nu se renunță la cască și cagulă. Pentru mai multă siguranță, karturile sunt dotate cu centură de siguranță în trei puncte, o bară din plastic masiv, ce reduce pericolele cauzate de loviturile în bariere sau de răsturnarea kart-ului, dispozitiv de absorbție ce permite părții frontale a kartului să absoarbă energia unui impact frontal.

Care este viteza maxima a kart-urilor pentru adulti? Dar pentru copii?

Atât pentru karting adulți, cât și pentru copii, viteza karturilor poate satisface spiritul de competiție oricărui individ. Karturile medii, destinate copiilor, pot atinge și viteza de 30 km, în timp ce viteza pentru karturile de adulți se poate dubla.

Karturile de adulți prind viteze diferite în funcție de puterea motorului. În sesiunile ADULT, karturile pot prinde 55 km/h indoor. Trebuie menționat că viteza karturilor depinde în mare măsură de tipul lor și de tipul de pistă utilizat: indoor sau outdoor. Astfel, pentru karting outdoor se pot atinge viteze între 60-75 km pe oră

Ce viteza prind kart-urile VMax?

În sesiunea VMAX, karturile electrice VMax prind o viteză de 70 de km/h pe pistele indoor, suficient încât să te bucuri de experiența unui pilotaj plin de adrenalină. Dacă ești vrei să simți fiorii competiției, poți să treci la capitolul senzații tari și kart-urile VMax.

Intrebari si raspunsuri

Acest capitol este destinat celor care doresc să afle detalii amănunțite despre participarea la karting. Fie că ești începător sau ai făcut deja din karting o pasiune, aici poți găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări.

Este necesar permisul de conducere pentru participarea la karting?

Deoarece este considerat o activitate de agrement, desfășurată în spații special destinate, pentru a participa la karting nu îți trebuie permis de conducere.

Pot intra adulti si copii simultan pe pista?

Karturile de adulți și de copii nu pot avea acces pe pistă în același timp, astfel că sesiuni precum Junior, Adult sau Vmax sunt mereu separate. Însă părinții pot alege să participe la sesiunile junior în karturile de copii, doar că ele nu sunt foarte încăpătoare pentru persoanele de peste 175 cm.

Este necesara o pregatire speciala pentru karting?

Nu este necesară o pregătire specială pentru karting, însă staff-ul te va pregăti înainte de cursă, oferindu-ți sfaturi pentru siguranță sau cum să folosești kart-ul. Însă, pentru doritori există și cursuri de karting, pentru îmbunătățirea abilităților de condus sau pentru formarea viitorilor piloți de kart.

Incepatorii pot participa la karting?

Da, activitatea este deschisă atât pentru începători, cât și pentru experimentați. În plus, staff-ul va face un instructaj noilor participanți, explicându-le cum funcționează karturile, care sunt regulile pistei și cele de siguranță.

Exista restrictii de greutate pentru karting?

Experții sunt de părere că starea fizică este importantă pentru șoferii de karturi, chiar și pentru cei amatori. Karturile obișnuite au o dimensiune definită. Astfel, atât greutatea, cât și înălțimea pot influența condusul pe pistă și fiecare șofer trebuie să știe să profite la maximum de ele.

Exista kart-uri pentru doua persoane?

Karturile de două persoane există, ele fiind destinate fie pentru off-road, fie pentru curse, însă karturile de curse pe care le veți găsi în diversele zone de agrement sunt destinate pentru o singură persoană.

Care este numarul maxim al persoanelor care pot intra pe pista?

Numărul de karturi care pot intra pe pistă depinde de mărimea pistei. Pe o pistă indoor, spre exemplu, se pot acomoda per sesiune maximum 15 karturi de adulți sau 10 karturi de juniori.

Exista posibilitatea de a avea propriul echipament de protectie?

Fie că ești un profesionist în karting sau doar un fan al acestui sport, echipamentul este potrivit atât pentru siguranță, cât și pentru confort. Dacă mergi la un centru de karting, acolo vei primi elementele necesare, precum casca de protecție, dar poți primi și combinezon, mănuși etc. Dar, da, se poate veni, spre exemplu, cu o cască proprie, atât timp cât aceasta acoperă întreaga față, adică casca este full face.

Kartingul este periculos?

Lumea kartingului este una interesantă, atât pentru începători, cât și pentru viitorii piloți care visează să reușească în categorii precum Formula 1.

Ca orice sport, și kartingul se practică cu maximă atenție, însă dacă toate măsurile de protecție se urmează întocmai, riscul de accidentare este unul minim. Sunt necesare elemente precum planificare, concentrare și nu în ultimul rând, sportivitate. Ca începător, pentru a înlătura potențiale probleme, este necesar să asculți și să urmezi cu atenție sfaturile staff-ului care te va ghida.

În ciuda ciuda faptului că se crede că sportul cu motor este numai despre concurență, ei bine, kartingul este și despre distracție, socializare și depășirea propriilor bariere. Ești pregătit să îl încerci și tu?

Acasa

Contul meu

Language

Meniu

Creeaza acum un cont pentru a putea salva experienta in wishlist.

Contul meu