Istoria vinului si de ce este numita licoarea zeilor
Nu ne vor ajunge vreodata suficiente articole pentru a povesti despre istoria vinului si originile sale. Practic, vorbim despre un simbol, o bautura adorata de oameni si de zei, care a unit popoare si le-a spus istoria de-a lungul timpului. Vom incerca sa surprindem niste etape esentiale, insa nu promitem ca vom reusi 100%, pentru ca VINUL in sine este un subiect vast, plin de informatii si de o istorie fascinanta, care a impresionat prin evolutia sa.
Vinul este mentionat prima data in Biblie, Noe fiind considerat primul viticultor si producator de vinuri. In total, aici se face referire la vin de cel putin 500 de ori si de fiecare data acesta este asociat cu simboluri si intamplari ceresti. Chiar sotia lui Noe a fost considerata pastratoarea tainei cresterii vitei de vie, un adevarat simbol al frumusetii pamantului. Din acest punct, vinul a fost prezent in majoritatea faptelor istorice, fie ca acestea au fost relatate si scrie pe hartie, fie ca s-a mentionat de ele in spatele usilor inchise.
Cuvantul “vin” isi are originile in sanscrita, de la cuvantul “vena” care inseamna “a iubi”. Cultura vitei de vie dateaza de aproape 7.000 de ani, incepand cu Mesopotamia Antica si intinzandu-se ulterior in Georgia, Armenia si Iran. De aici istoricii considera ca a inceput totul. Imperiul Bizantin a fost cel care impartit bucuria vinului cu toata lumea si acesta s-a raspandit rapid in Asia Centrala si a ajuns in China aproape de secolul VIII. Ajunge in Europa tocmai in Evul Mediu si a fost prezent intai in ritualurile religioase, deoarece preotii si calugarii cultivau intens vita de vie. Evident, vinul a devenit si atunci licoarea favorita.
Franta este cea care ridica nivelul si incepe sa produca vin de calitate superioara, mai ales la Bordeaux, considerat leaganul vinului francez. Desi lumea vinului este vasta, considerata o adevarata afacere la nivel mondial, producerea si consumul de vin a inregistrat o explozie comerciala doar dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial, atunci cand oamenii isi puteau intemeia afaceri in liniste si se puteau bucura de roadele sale.
Pentru a va delecta cu cateva date, industria vinului astazi este infloritoare si nu da semne sa se opreasca, desi are competitie serioasa in randul altor bauturi de top. La nivel mondial, exista o suprafara de 7.5 milioane de hectare de vita de vie, care produc 250 de milioane de hectolitri. Ne declaram impresionati de aceste statistici si chiar inchinam un pahar de vin in cinstea lor.
Daca am reusit sa va starnim curiozitatea si sa va deschidem apetitul pentru o portie de istorie si un pahar de vin, va invitam sa luati parte de la experienta inedita, o degustare de vinuri. Este un prilej unic prin care puteti admira o celebra crama si domeniul din care aceasta face parte, sa va plimbati si sa va familiarizati cu diversele soiuri de vin. Evident, degustatul este cea mai fun parte, insa se va face cumpatat, pentru ca sunt multe variante care merita incercate si nu vrem sa riscam sa ne ametim.