Qixi

Cum se sărbătorește iubirea pe Glob? – III – Festivalul Qixi

Valentine’s Day este cea mai raspândintă sărbătoare a iubirii, dar nu singura. În această perioadă ne vom îndrepta atenţia către alte festivaluri ale iubirii descoperind curiozităţi din alte culturi. ???
Festivalul Qixi, serbat în cea de-a 7-a noapte din a 7-a lună a calendarului tradițional agricol chinez, își are originile într-o frumoasă poveste chineză, Legenda lui Niulang și a lui Zhinu.

Povestea spune că Niulang, un baiat orfan, trăia alături de fratele și cumnata sa. Deși harnic și sîrguincios, cumnata lui găsea mereu motive să îl certe și să îl necăjească. Când viața alături de ei a devenit insportabilă, Niulang a plecat de acasă luând cu el doar un bou batrân.
Băiatul a pornit la drum și a mers până a obosit, apoi a doua zi a căutat un loc mai retras și-a construit o mică cabană. Zilele erau identice, Niulang ajungea acasă obosit și flămând, muncind toată pe pământuile celor înstăriți. Dar oricât de obosit ar fi fost, băiatul avea grijă să îi aducă singurul său prieten, boului bătrân, mâncare și apă.
Într-o bună zi, boul a început să vorbească, și i-a spus că el a fost odată constelația Taur, dar pentru că a încălcat legea Palatului Ceresc și le-a dat oamenilor semințe de cereale, a fost pedepsit să traiască pe Pământ, sub forma unui bou.

Nu departe de cabana lui Niulang, era un iaz sacru în care se scăldau tinerele zeițe, și pentru a-și arăta recunoștința față de tânărul băiat, boul i-a spus că cea mai frumoasă fată din univers, Zhinu – cea de-a șaptea fiică a Împăratului Ceresc, vine acolo în zilele însorite, să se scalde. Zhinu nu era doar frumoasă, era harnică și pricepută la țesut. Atât de pricepută încât celelalte zeițe o numiseră – „servitoarea ţesătoare”. Dacă îi va fura hainele fetei, când ea va veni să se scalde, aceasta va deveni soția lui.
Zis și făcut, Niulang a stat la pândă când zeițele și-au scos hainele și au intrat în apă și cum a prins momentul potrivit, a ieșit din ascunzătoare și i-a furat hainele lui Zhinu. Speriate de apariția baiatului, celelalte zeițe au fugit repede, iar Zhinu, neavând în ce să se îmbrace a rămas să îl cunoască pe băiat.
A fost dragoste la prima vedere și cei doi s-au căsătorit fiind binecuvântați cu doi copii gemeni.

Povestea spune că înainte să moară, boul cel bătrân l-a chemat pe Niulang și i-a spus că el este nemuritor și se va ridica la ceruri, iar daca Niulang va fi vreodată în pericol, să păstreze pielea boului căci ea este magică. Iar dacă o va folosi, aceasta îl va ajuta să zboare spre cer.
Anii erau plini de bucurii pentru cei doi, până când uscat de dorul ficei sale, Împăratul Ceresc i-a ordonat mamei sale să-i aducă fiica înapoi. Bătrăna și-a ascultat fiul, și când Niulang era plecat de acasă, a coborât pe Pământ și a furat-o pe Zhinu.
Întorcându-se acasă și găsindu-și copii plângând, Niulang și-a adus aminte de pielea boului. I-a luat pe copii în spate și împreună cu ei a zburat către stele să o caute pe Zhinu.
Supărată că Niulang a ajuns în ceruri Împărăteasa a scos un ac din părul ei, a taiat cerul în două, și un râu înfricoșător a răsărit în ceruri. Astăzi, dacă vă uitați la cer noaptea, puteți găsi stelele Altair și Vega. Niulang este Altair, iar Zhinu este Vega, iar râul ceresc, care le separă, este Calea Lactee.
Rămași de partea cealaltă a râului, Niulang și copii plângeau necontenit, iar bătrâna miscată de tristețea lor le-a permis o data pe an să se întâlnească, pe un pod construit de magi. Acea zi avea să fie ziua a 7-a din a 7-a lună a anului, zi care a fost numită în calendarul chinezesc drept „Ziua Îndrăgostiţilor”.
Dacă vom privi noatea cerul, vom găsi e partea estică a Căii Lactee, Altair – mijlocul formării de trei stele. Se spune că cele două stele laterale de Altair sunt fiul și fiica celor doi. Constelația Taur se află la sud – est și Vega, la vest de Calea Lactee, înconjurată de stele ce par lua forma unui război.
În fiecare an, în cea de-a 7-a zi a lunii a 7-a, cele două stele, Altair și Vega, se apropie semnificativ, fiind ziua din an în care cele două sunt cel mai aproape.

Festivalul Qixi este sărbătorit începând cu dinastia Han, tradițiile fiind modificate de-a lungul secolelor. Astăzi festivalul variază de la o regiune la alta, în fiecare regiune tinerii ajunși la vârsta adolescenței speră că își vor întâlni aleasa/alesul inimii.

            

Seria de curiozităţi despre zilelele iubirii va continua cu o nouă sărbătoare dintr-o ţară de pe continentul asiatic. Până atunci ne puteţi scrie despre festivaluri inedite descoperite în călătoriile voastre

#enjoylife
#experimenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *