TOP cele mai înalte vârfuri din România

de

România, un tărâm cu peisaje captivante și folclor bogat, găzduiește unele dintre cele mai impresionante vârfuri montane din Europa de Est

De la înălțimile aspre ale Carpaților la frumusețea senină a masivelor Făgăraș și Retezat, acești giganți impunători nu îți oferă doar priveliști spectaculoase, ci și o legătură profundă cu natura. Fie că ești un excursionist aventuros sau doar un pasionat de peisaje uimitoare, o plimbare printre cele mai înalte vârfuri din România te va umple de respect și admirație pentru propria țară. Așadar, hai să explorăm vârfurile montane din România pentru care merită să-ți pui bocancii în picioare și să pornești în drumeție.

1. Vârful Moldoveanu, Munții Făgăraș - 2.544m

Vârful Moldoveanu este cel mai înalt punct din toată România, având o altitudine de 2.544 de metri deasupra nivelului mării. Este situat în județul Argeș, în Munții Făgăraș, care fac parte din Carpații Meridionali. Cele mai folosite trasee pentru a ajunge la Moldoveanu sunt potecile care vin dinspre Podragu, Sâmbăta sau Valea Viștea. Cea mai apropiată localitate este Victoria, pe latura de nord. Pe latura de sud este accesibil dinspre Câmpulung. Traseul are cam 15-16 ore, fără pauze, dar poate fi mai scurt, dacă urcați cu rucsaci ușori și nu întâlniți zone cu zăpadă.

Vârful are un marcaj onorific care îl desemnează drept cel mai înalt punct din țară și pe care turiștii îl pot vedea atunci când ajung în vârf.

2. Vârful Negoiu, Munții Făgăraș - 2.535m

Vârful Negoiu este al doilea cel mai înalt punct din România, având o înălțime de 2.534 de metri deasupra nivelului mării. Este situat în județul Sibiu, tot în Munții Făgăraș. Pe traseu, mai exact în Porumbacu de Sus, poți opta pentru o experiență de vis într-un loc special, potrivit fie pentru un weekend romantic, fie pentru o ieșire cu familia.

3. Vârful Viștea Mare, Munții Făgăraș - 2.527m

Tot în munții Făgăraș, dar de această dată în județul Brașov, se găsește și vârful Viștea Mare, al treilea cel mai înalt punct din România, cu o altitudine de 2.527 de metri. În apropierea vârfului Viștea Mare se află Refugiul Viștea, o mică cabană în care turiștii și alpiniștii se pot odihni sau rămâne peste noapte. În plus, dacă ești pescar, apele limpezi și repezi din zonă îți oferă ocazia să mergi la pescuit de păstrăv.

TOP cele mai înalte vârfuri din România

4. Vârful Parângul Mare, Munții Parâng - 2.519m

Vârful Parângu Mare este al patrulea cel mai înalt punct din România, cu o înălțime de 2.519 metri deasupra nivelului mării. Este situat la granița dintre județele Gorj și Hunedoara și se află în Munții Parâng, care fac parte din Carpații Meridionali. Pentru turiștii care doresc să viziteze și să escaladeze vârful Parangu Mare, aproape de începutul traseului există posibilități de cazare la Refugiul Agățat, Cabana Groapa Seacă sau Cabana Obîrșia Lotrului. Dacă ești o persoană aventuroasă, te vei bucura să afli că în munții Parâng se practică, primăvara și vara, zborul cu parapanta.

5. Vârful Lespezi, Munții Făgăraș - 2.517m

Vârful muntelui Lespezi este al cincilea cel mai înalt punct din România, situându-se la o altitudine de 2.516 metri deasupra nivelului mării. Este situat în județul Argeș, în Munții Făgăraș, iar denumirea de Lespezi vine de la faptul că e un vârf abrupt, alcătuit din lespezi de piatră. Vârful Lespezi arată foarte maiestuos privit dinspre nord, pentru că masivitatea aproape verticală a peretelui de stâncă e impresionantă. Vârful e marcat cu un semn distinctiv: Roza Vânturilor

TOP cele mai înalte vârfuri din România

6. Vârful Omu, Munții Bucegi - 2.514m

Pe locul 6 ca înălțime între vârfurile muntoase din România, vârful Omu are 2514 metri și se află în Masivul Bucegi. E un traseu cu dificultate scăzută, potrivit și pentru începători, pentru că poate fi parcurs lejer într-o singură zi. Vârful Omu oferă o priveliște spectaculoasă asupra crestei Piatra Craiului și, dacă vrei să-ți depășești limitele, o poți explora de sus, într-un zbor superb cu avionul.

7. Vârful Peleaga, Munții Retezat - 2.509m

Vârful Peleaga este cel mai înalt vârf din Munții Retezat, cu o altitudine de 2509 m. Traseul e accesibil vara și e destul de lung și solicitant, dar priveliștile spectaculoase fac să merite efortul. Poți explora atât flora montană, cât și lacurile glaciare de pe traseu, în cadrul unei experiențe de neuitat împreună cu prietenii.

TOP cele mai înalte vârfuri din România

8. Vârful Păpușa, Munții Retezat - 2.508m

Vârful Păpușa e al doilea vârf ca înălțime din Munții Retezat, măsurând 2508 m. Este separat de Vârful Peleaga de Șaua Pelegii, iar traseul până la el e la fel de lung, de 8-9 ore. Dacă ești pasionat de speologie, rafting, escaladă și alte activități montane, poți opta pentru o experiență deosebită de 3 zile, în zonă, împreună cu familia.

9. Vârful Vânătarea lui Buteanu, Munții Făgăraș - 2.507m

Al optulea vârf muntos ca înălțime din România, vârful Vânătarea lui Buteanu are 2507 m și se află în munții Făgăraș. Denumirea lui provine de la termenul arhaic vânătare, care însemna o pășune cu pietre, nepotrivită pentru pășunatul turmelor. E cel mai accesibil vârf al munților Făgăraș și oferă panorame superbe asupra altor vârfuri renumite din Făgăraș (Moldoveanu, Negoiu, Lespezi, Viștea Mare, Parângu Mare și Peleaga), atâta timp cât vremea e bună și cerul e senin.

TOP cele mai înalte vârfuri din România

10. Vârful Hârtopul Darei, Munții Făgăraș - 2.506m

Unul dintre cele mai înalte vârfuri din Munții Făgăraș, vârful Hârtopul Darei are 2506 m și, pe vreme bună, oferă o privește superbă spre creasta Piatra Craiului. Traseul e lung și destul de solicitant, dar nu are porțiuni periculoase, ceea ce il face potrivit și pentru începători sau familii cu copii. Cel mai umblat traseu spre Hârtopul Darei nu e marcat, dar urmează o potecă vizibilă care pornește din dreptul Vârfului Fundul Bândei.

11. Vârful Cornul Călțunului, Munții Făgăraș - 2.505m

Vârful Călțun sau Cornul Călțunului are o altitudine de 2505 m și formează o triadă împreună cu vârful Negoiu și vârful Lespezi. Cele trei vârfuri pot fi accesate într-o singură tură, dacă aceasta e calculată bine. De pe vârful Cornul Călțunului se poate admira și Barajul Vidraru. Traseul pornește de la Complexul Piscul Negru și durează o zi.

TOP cele mai înalte vârfuri din România

12. Vârful Bucura, Munții Bucegi - 2.503m

Al doilea vârf ca înălțime din munții Bucegi, Vârful Bucura e situat lângă Lacul Bucura, iar traseul până la el se face în aproximativ 8 ore. În această zonă, poți avea parte de o experiență absolut inedită: un zbor de grup cu avionul peste platoul Bucegilor.

13. Vârful Dara, Munții Făgăraș - 2.500m

Vârful Dara e cel mai mic dintre cele 13 piscuri cu înălțimea peste 2500 de metri din România. Traseul spre el e unul foarte lung și dificil: la urcare mediu spre greu, iar la coborâre și mai greu, din cauza munților abrupți. Durează 12 ore, dar oferă priveliști superbe spre piscurile din munții Făgăraș și trece pe lângă lacul Urlea.

Top vârfuri înalte sub 2.500m

Nu doar cele mai înalte vârfuri montane din România merită explorate. Țara noastră are mai multe piscuri care oferă priveliști și experiențe deosebite. Iată care sunt cele mai notabile vârfuri montane cu înălțimea sub 2500 de metri pe care merită să le vezi.

TOP cele mai înalte vârfuri din România

Vârful Scărișoara Mare, Munții Făgăraș - 2.495m

Vârful Scărișoara Mare este situat în Munții Făgăraș, la mică distanță față de vârful Moldoveanu, în apropierea geamănului său, vârful Scărișoara Mică. Se poate accesa atât dinspre vârful Moldoveanu trecând peste vârfurile Roșu și Galbena, cât și dinspre sud pe culmea Scărișoara sau traversând cheile râului Vâlsan.

Vârful Capra, Munții Făgăraș; - 2.494m

Tot în munții Făgăraș se află și vârful Capra, care are la bază lacul glaciar Capra. Datorită diversității faunei și florei, cât și a geologiei și a peisajelor, acest vârf face parte dintr-o rezervație naturală protejată prin lege. Accesul se face de pe Transfăgărășan, spectaculosul drum alpin ce străbate munții Făgăraș de la un capăt la altul.

TOP cele mai înalte vârfuri din România

Vârful Negoiu Mic, Munții Făgăraș- 2.485m

Vârful Negoiu mic e situat tot în munții Făgăraș, lângă fratele său mai mare, Negoiu, al doilea ca înălțime din țară. Accesul la traseu se face dinspre Șaua Cleopatrei.

Vârful Retezat, Munții Retezat- 2.482m

Vârful Retezat este cel care dă numele masivului Retezat din Carpații Meridionali. Structura lui plată de la vârf dă senzația că ar fi un munte retezat, fapt ce a dat naștere multor povești și legende din folclor. Retezatul deține cel mai impresionant relief glaciar din Carpați, cu peisaje absolut unice. E o zonă ideală pentru admirat fauna și flora. Traseul e mediu ca dificultate și durează 3-4 ore.

TOP cele mai înalte vârfuri din România

Vârful Iezeru Mare, Munții Iezer-Păpușa - 2.463m

Al doilea vârf ca înălțime din masivul Iezer-Păpușa, Iezeru Mare e și cel mai cunoscut din acest masiv. Traseul pornește și se încheie la cabana Voina și oferă priveliști frumoase spre Piatra Craiului, Creasta Făgărașului, Masivul Leaota și depresiunea Câmpulung.

TOP cele mai înalte vârfuri din România

Cele mai frumoase priveliști și vederi de pe vârfurile înalte din România

Traseele spre cele mai înalte vârfuri sunt presărate cu peisaje superbe, care confirmă ideea că și călătoria e la fel de importantă precum destinația. Iată ce priveliști nu trebuie să ratați în timp ce urcați pe cele mai înalte culmi:

  • Vf. Moldoveanu: Lacul Bâlea, Șaua Capra, Fereastra Zmeilor.
  • Vf. Negoiu: Valea Arpășelului, Lacul Călțun, Creasta Făgărașului.
  • f. Pietrosu Rodnei: Lacul Iezer, Rezervația Naturală Pietrosul Mare, Vârful Rebra.
  • Vf. Toaca: Cascada Duruitoarea, Cabana Dochia, Detunata.
  • Vf. Rarău: Pietrele Doamnei, Cabana Rarău, Cheile Zugreni
  • Vf. Cornul Călțunului: Strunga Dracului, muchia Arpașu Mic - Buda - Mușeteica - Piscul Negru
  • Vf. Păpușa: Șaua Grădișteanu, creasta Pietrei Craiului, Lacul Râușor, munții Bucegi și Făgăraș
  • Vf. Lespezi: Vârfurile Negoiu, Laița și Lăițel, trapezul masiv format din Viștea Mare și Moldoveanu, masivul Cozia
Taguri: Travel, Turism
Experiente ce te-ar putea interesa
Articole recomandate

Acasa

Contul meu

Language

Meniu

Creeaza acum un cont pentru a putea salva experienta in wishlist.

Contul meu