Uimitoarele beneficii ale ciocolatei si de ce este cadoul perfect
Te-ai oprit vreodata sa te intrebi care este motivul pentru care le daruim ciocolata celor dragi? Pentru ca este un cadou delicios, care nu poate da gres, nu-i asa? Este adevarat ca are un gust uimitor, dar acest dar nu este atat de simplu cum pare la prima vedere. In randurile urmatoare impartasim cu voi de ce ciocolata este o idee de cadou special.
Este buna pentru inima ta
Este ingrijorat de colesterol, de flexibilitatea arterelor, de bolile cardiace si de placa? Nu-ti face griji, deoarece ciocolata te poate ajuta.
Un studiu efectuat de Federatia Societatilor Americane de Biologie Experimentala arata ca flavonolii din ciocolata creeaza oxid nitric care regleaza arterele, opreste celulele sangvine atasate la artere si reduce tensiunea arteriala. In mod similar, un studiu publicat de Centrul National pentru Informatii Biotehnologice (NCBI) a sustinut ca pudra de cacao a redus daunele produse de colesterolul LDL (rau) in sange si astfel protejeaza tesutul cardiac.
Un studiu japonez a constatat ca prin consumul regulat de ciocolata pot fi reduse decesele cauzate de afectiuni cardiovasculare cu 50% in decursul unei perioade de 15 ani. De asemenea, Scoala Medicala Harvard a demonstrat ca printr-un consum de ciocolata de doua ori pe saptamana, riscul de artere calcifiate a fost redus cu 32%. Cu alte cuvinte, nimic nu se compara cu ciocolata cand vine vorba de sanatatea inimii.
Este mult mai hranitoare decat iti imaginezi
Ciocolata neagra de calitate este bogata in fibre solubile, fier, magneziu, cupru, mangan, potasiu, fosfor, zinc si seleniu. Acizii grasi din ciocolata neagra sunt in principal saturati si mononesaturati, dar contin si cantitati mici de polinesaturati – mai multe avantaje pentru o inima sanatoasa.
Este buna pentru pielea ta
Flavonolii sunt responsabili si pentru acest beneficiu. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Witten-Herdecke din Germania, flavonolii pot limita leziunile cutanate induse de soare, pot imbunatati fluxul sanguin la nivelul pielii si pot creste fermitarea si hidratarea pielii.
Desi este preferabil sa aplici crema de soare, s-a descoperit ca acesti flavonoli dubleaza cantitatea de timp in care pielea poate fi expusa razelor soarelui inainte sa se inroseasca. Este posibil sa nu te ajute pe plaja, dar daca mergi intr-un climat insorit, mananca cateva cubulete de ciocolata inainte sa cobori din avion.
Ciocolata neagra este plina de antioxidanti
Scala ORAC sau capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi ai oxigenului esta unitatea de masura a capacitatii antioxidante a alimentelor. Boabele de cacao, raw, neprelucrate, s-au dovedit a fi alimentele cu cele mai bune rezultate in cadrului unu studiu desfasurat de Revista Springer Open Chemistry. Testele au masurat nivelul polifenolilor, flavanolilor si catechinelor.
Ciocolata este buna pentru creier
Un studiu efectuat de Universitatea din Nottingham a constatat ca cinci zile de consum de ciocolata bogata in flavonoli, a imbunatatit semnificativ fluxul sanguin la creier. De asemenea, epicatechina – o substanta chimica din cacao – a contribuit la incetinirea formarii proteinelor lipicioase si a placii care se dezvolta in boala Alzheimer. In Italia, un studiu realizat de Departamentul de Stiinta al Sanatatii si al Mediului arata ca cacao poate imbunatati functia cognitiva a persoanelor varstnice cu deficiente mintale si a avut un efect pozitiv asupra fluxentei verbale.
Ajuta in lupta impotriva kilogramelor in plus
Ciocolata te poate ajuta in lupta impotriva kilogramelor in plus, desi moderatie este foarte importanta. Cercetatorii Universitatii din Copenhaga au descoperit ca ciocolata neagra te scapa de pofta de alimente dulci, sarate si grase, iar dieteticianul Will Clower a afirmat ca mancand ciocolata cu 20 de minute inainte si cinci minute dupa pranz si cina ar putea reduce apetitul cu pana la 50%, deoarece declanseaza eliberarea de hormoni care suprima apetitul.
Ciocolata te face fericit
Ciocolata contine feniletilamina (PEA), aceeasi substanta chimica ce este declansata atunci cand te indragostesti, moment in care creierul este incurajat sa elibereze endorfine si sa se simta bine.
Gustul, mirosul si textura ciocolatei stimuleaza zonele creierului asociate cu fericirea, iar ciocolata contine triptofan, aminoacid esential care stimuleaza productia de serotonina, un antidepresiv natural al creierului.
Antidepresiv natural
Cacao contine cafeina, care este un alcaloid, teobromina si feniletilamina (o amina cunoscuta in special ca fiind antidepresiva), toate fiind stimulatoare in natura lor. Acestea sunt foarte eficiente ca dispozitive de ridicare a dispozitiei si anti-depresive. Cacao contine, de asemenea, triptofan, un aminoacid care are efecte de relaxare. Acesta are efecte linistitoare si revigorante in cazurile de tensiune si stres.