Black Friday -10% extra reducere la toate experientele. Foloseste codul BF24 in cosul de cumparaturi. Vezi detalii.
Zborul cu parapanta: Afla totul despre cea mai frumoasa experienta!
Parapantismul apare după apariția zborului cu parașuta, în 1952; Domina Jalbert brevetează un nou sistem de parașută, în care nu este necesar să te arunci din avion pentru a ateriza, ci trebuie să alergi înspre a te înălța. În 1980, zborul cu parapanta este considerat sport oficial, bucurându-se de competiții sportive dedicate.
Zborul cu parapanta: cum functioneaza?
Spectaculos și plin de adrenalină, zborul cu parapanta a devenit „evadarea” favorită a multora dintre noi. Un zbor cu parapanta în tandem ne amintește că nici măcar cerul nu este limita - fără restricții de vârstă, de la nepoți și până la bunici, zborul cu parapanta este o activitate sigură, lipsită de riscuri. Un salt in tandem implică o parapantă cu două locuri - unul pentru pasager, celălalt pentru pilot, ambii fiind complet asigurați.
Alături de pilot, după ce este atașată parapanta și ai înțeles cum funcționează, urmează să alergi în pas vioi pentru a decola cu ușurință de la sol. În timpul zborului vei sta în seletă - un scaun special construit, care să îți asigure susținere și confort în același timp. Pe parcursul minutelor „la înălțime” nu trebuie să faci nimic special, însă e obligatoriu un singur lucru: să te bucuri din plin de peisaj și de senzația unică.
Cum este construita o parapanta?
Parapanta este similară cu parașută, însă modul de decolare este diferit. De asemenea, forma parapantei este alungită și mai aerodinamică, iar aripa este realizată dintr-un material extrem de ușor - precum nylonul sau poliesterul, fiind impermeabilă. Alături de aripă, „scaunul” parapantei se numește seletă, fiind un ham confortabil în timpul zborului.
Ce include un zbor cu parapanta?
Cand este ideal sa alegi un zbor cu parapanta drept cadou experienta?
Din acest motiv, zborul cu parapanta reprezintă cadoul perfect pentru cei pasionați de adrenalină: fie că vorbim de copii sau de adulți, un zbor cu parapanta poate fi cadoul perfect și pentru mamă, iubită, soț sau coleg; orice cunoștință cu zvâc pe care o ai se va bucura de un zbor cu parapanta - poate părea stresant la început, însă adrenalina ne cuprinde pe toți ca prin vis, iar în timpul zborului, teama nu își are locul.
Un zbor cu parapanta face obiectul unui cadou imaterial memorabil, o experiență care va genera amintiri în memoria oricui.
Cat dureaza zborul cu parapanta?
Cat de sus poti zbura cu parapanta?
Cine este responsabil cu pilotarea parapantei?
Cum se realizeaza decolarea si aterizarea parapantei?
Cum este stabilit locul de aterizare al parapantei?
De cele mai multe ori, locul de aterizare al parapantei este același ca cel de decolare și va fi stabilit de la bun început, alături de pilot, în funcție de condițiile meteo și altitudine.
Cum trebuie sa arate echipamentul de zbor?
- ghete, adidași sau bocanci comozi, cu talpă aderentă;
- ținută sport lejeră;
- pantaloni și bluză cu mâneca lungă, indiferent de sezon;
- ochelari de soare;
- geacă, pantaloni de iarnă și cagulă în sezonul rece.
Echipamentul de zbor oferit de pilot
Înaintea zborului, pilotul se va asigura că îmbrăcămintea și încălțămintea ta sunt adecvate și îți va oferi în plus:
- casca de protecție;
- mănușile de zbor;
- seleta pentru zbor.
Care sunt conditiile meteo favorabile unui zbor cu parapanta?
Intrebari si raspunsuri
Exista restrictii de varsta privind zborul cu parapanta?
De la nepoți și până la bunici, toată lumea poate zbura cu parapanta - însă, pentru minori este nevoie de acordul părinților (declarație notarială) și dacă au peste 15 ani împliniți.
Exista restrictii de greutate?
Pentru un zbor complet sigur, este necesar să se respecte greutatea maxim admisă de 75 kilograme la fete și 90 de kilograme în cazul băieților.
Zborul cu parapanta este periculos?
Zborul cu parapanta nu este atât de periculos cum crezi. Echipamentele și sistemele de prindere sunt dintre cele mai performante, închizătorile păstrându-te în siguranță alături de suspante (corzi); ca orice alt sport aerian, devine riscant atunci când nu respecți indicațiile pilotului. Însă un zbor cu parapanta este sigur și relaxant în același timp - iar în cazul extrem al unui incident, parapanta este dotată cu parașută de rezervă, așa că riscurile sunt minime.
Este necesara o pregatire speciala inaintea primului zbor cu parapanta?
Oricine poate zbura cu parapanta, nefiind necesară nicio pregătire deosebită; pilotul îți va oferi un scurt instructaj pentru a ști cum se vor derula următoarele minute. Cu toate acestea, este relevant să știi că nu poți zbura cu parapanta dacă ai probleme grave de sănătate, iar condiția fizică trebuie să fie una bună, cu o constituție atletică.