Activitati in Sinaia - Obiective turistice Sinaia
Sinaia este unul dintre cele mai cunoscute si exploatate turistic obiective, fiind o zona iubita atat de catre turistii romani, cat si de catre turistii straini.
Sinaia este mereu surprinzatoare si ofera o multitudine de activitati, de la excursii de o zi si pana la weekenduri prelungite cu vizite la muzee, castele sau escapade montane. Afla tot ce trebuie sa stii despre obiectivele turistice din Sinaia, despre trasee si activitati, astfel incat sa iti poti planifica cat mai bine vacantele.
Castelul Peles
Un obiectiv important din punct de vedere cultural și turistic este Castelul peles, un loc care imbina mai multe stiluri arhitecturale si o istorie ce dateaza inca din anii 1870. Castelul dispune de peste 150 de camere, fiecare amenajata in anumite stiluri sau cu anumite accente stilistice (baron, renascentist). Edificiul este cunoscut la nivel european și încadrat în topul celor mai frumoase castele, in care pot fi gasite obiecte de artă, arme medievale dar si alte elemente speciale de decor sau istorice.
Castelul Pelisor
In apropierea castelului Peles se afla castelul Pelisor, cunoscut pentru faptul ca a fost gazda cuplului regal format din regele Ferdinand si regina Maria. Pasiunea reginei Maria pentru arta se vede puternic in model de decorare a palatului, Camera de Aur fiind cunoscuta pana in prezent penttru mobilierul din tei aurit.
Muzeul orasului Sinaia
Muzeul Sinaia este gazduit în cadrul Palatului Stirbei, un edificiu care a trecut printr-o multitudine de provocari de-a lungul timpului. Castelul Stirbei si implicit muzeul Sinaia reprezinta cea mai veche cladire a orasului, iar zona este absolut fabuloasa din punct de vedere al peisajelor oferite de catre Muntii Bucegi. Muzeul pastreaza farmecul vechi al anilor trecuti, impletit cu parfum de lux si istorie.
Parcul Dimitrie Ghica
Amplasat chiar in inima orasului Sinaia, Parcul Dimitrie Ghica este locul perfect pentru reincarcarea bateriilor si pentru un plus de relaxare. Parcul a fost infiintat chiar de catre regele Carol I, iar in timp oaza verde a devenit un adevarat omagiu adus diverselor personalitati care au locuit sau care au trecut prin orasul Sinaia. Caracteristica principala a parcului este forma, si anume cea de romb, care in prezent gazduieste o multitudine de activitati, de la plimbari si targuri la patinoar si festivaluri, cel mai cunoscut fiind Sinaia Forever.
Cazinoul Sinaia
O cladire impresionanta si impunatoare, Cazinoul Sinaia este un adevarat monument pe care nu trebuie sa il ratezi. Cazinoul este situat in zona de nord a parcului anterior mentionat, Dimitrie Ghica, permitand asadar sa te bucuri de frumusetea naturii in drumul tau spre unul dintre cele mai frumoase monumente. In prezent Cazinoul este nu doar loc de vizitat, ci si un spatiu care gazduieste o multitudine de evenimente. Nu lipsesc din acestea expozitiile si conferintele, care se desfasoara intr-un cadru de vis, intr-un loc fabulos, cu o istorie de peste 100 de ani.
Casa Memoriala „George Enescu”
Cunoscuta si sub numele de Vila Luminis, Casa Memoriala George Enescu este tipul de muzeu mic, pe care il poti include pe lista ta de obiective de vizitat daca treci prin Sinaia. Casa este situata in apropierea castelului Peles si uimeste prin simplitate si frumusete. Devenita muzeu, casa memoriala George Enescu iti ofera posibilitatea de a admira o parte din munca compozitorului, de a vedea fotografii sau partituri, in vreme ce explorezi stilul ne-romanesc in care este amenajata casa.
Muzeul de trenulete
Un muzeu deosebit, in care poti vedea o expozitie de modele feroviare pe diferite trasee, muzeul de trenulete din Sinaia. Potrivit pentru vizitare atat pentru copii, cat si pentru adulti, acest muzeu ar trebui sa fie nelipsit de pe lista oricarui turist pasionat. Muzeul se afla in incinta Garii Sinaia, fiind astfel deosebit de accesibil publucului. Sistemul feroviar in miniatura include reprezentarea a circa 300 m de cale ferata, avand peste 70 de locomotive si 150 de vagoane de tren expuse, pe care le poti observa in trecerea lor pe trasee.
Manastirea Sinaia
Manastirea Sinaia, supranumita "Catedrala Carpatilor", este un ansamblu monahal construit in stil brancovenesc, situat in orasul Sinaia. Fondat in 1695 de Spatarul Mihail Cantacuzino, complexul include doua biserici – cea Veche si cea Noua – si un muzeu ce gazduieste obiecte de arta si carti vechi. Manastirea ramane un important loc de rugaciune si atractie turistica, imbibata de istorie si spiritualitate.
Poiana Stanii Regale
Parte a Domeniului Regal, Poiana stanii Regale este un domeniul monahal fondat de Mihail Cantacuzino. Istoria sa vasta face din acest obiectiv un loc care merita vizitat, fiind un muzeu ce gazduieste obiecte de arta si carti vechi, dar si o arhitectura veche, in stil brancovenesc, pe care o gasim in din ce in ce mai putine edificii.
Castelul Foisor
Fosta cabana de vanatoare, castelul Foisor a trecut prin incendii si mai apoi prin nationalizare, iar in prezent este unul dintre obiectivele care nu pot fi vizitate de catre publicul larg. El este utilizat in prezent ca zona pentru protocol de stat, zona fiind foarte bine securizata. Poate fi admirat insa de la exterior, accesul interior fiind restrictionat.
Pestera lui Bogdan
Daca iubesti natura si vrei sa te bucuri de peisaje deosebite, dar si de aventura, atunci Pestera lui Bogdan este alegerea potrivita. Obiectivul este mai putin cunoscut, este situat in masivul Piatra Arsa si necesita pentru abordare echipament specializat si chiar un ghid profesionist.
Escapade Adventure Park
Un parc care iti ofera o multitudine de activitati sportive, cum ar fi catararea sau tiroliana, Escapade Adventura Park este o optiune perfecta pentru familii cu copii sau pentru grupuri de prieteni. Traseele disponibile sunt gandite astfel incat sa ofere oricarei persoane posibilitatea de a le aborda, iar din acest motiv vei vedea ca exista mai multe grade de dificultate.
Centrul cultural „Carmen Sylva”
Avand o arhitectura impresionanta, centrul cultural a deservit in trecut armata, fiind una dintre cazarmele cunoscute ale orasului. In prezent, aici sunt desfasurate diferite evenimente, cum ar fi expozitii de arta sau cercuri de cultura, iar in acelasi timp functioneaza si ca muzeu, pentru ca sunt expuse in cadrul cladirii diferite informatii cu privire la activitatea reginei Elisabeta de Romania.
Cota 2000 Sinaia
Cand spui cota 2000 se intelege automat punctul de plecare pentru o multitudine de trasee montane spre muntii Bucegi, disponibile atat pentru persoanele nou initiate, cat si pentru avansati. La cota 2000 te bucuri de restaurante de orice tip si de activitati turistice deosebite, iar peisajele iti taie respiratia cu adevarat.
Lacul Bolboci
Situat in Parcul National Bucegi, Lacul Bolboci este una dintre cele mai frumoase rezervatii ale tarii. Peisajele deosebite pe care le potusurprinde aici sunt parca desprinse dintr-o poveste, iar lacul este punct de plecare pentru diferite trasee turistice. Pentru optiuni de cazare poti verifica la cabana Bolboci, care se afla in imediata apropiere a lacului.
Unde poti sa schiezi in Sinaia?
Sinaia este un oras ales de cei mai multi dintre turisti nu doar pentru frumusetea sa si pentru obiectivele turistice deosebite, ci si pentru faptul ca permite practicarea sporturilor de iarna cum ar fi schiatul. In Sinaia vei observa ca exista foarte multe partii amenajate pentru schi, dar si o multitudine de facilitati de transport, care sa iti permita sa ajungi cu usurinta acolo unde vrei sa iti petreci timpul intr-un mod placut.
Cele mai cunoscute partii pe care poti schia in Sinaia sunt:
- Laptici 1 - partie pentru schiori experimentati sau avansati
- Laptici 2- partie pentru schiori experimentati sau avansati
- Traseu varianta 1- traseu de legatura intre partiile principale
- Valea Soarelui 1 - una dintre cele mai cunoscute partii din Sinaia, de pe care poti vedea cele mai frumoase peisaje
- Valea Dorului 1
- Valea Dorului Varianta
- Valea Soarelui 2
- Drumul de Vara
- Partia Noua
- Traseu Varianta 2
- Valea Dorului 2
- Partia Papagal
- Partia Tarle
- Partia Carp
- Partia Incepatori
- Partia Scandurari
- Partia Gondola
- Valea cu Brazi
Intrebari frecvente privind obiectivele turistice din Sinaia
Sinaia este un oras surprinzator, unul dintre cele mai frumoase orase din Romania. Daca te pregatesti de vacanta si pui la punct traseul pentru escapada ta, iata ce alte informatii ar trebui sa mai stii si ce alte idei de activitati in Sinaia mai poti descoperi.
Ce activitati poti face in Sinaia?
Sinaia este un oras care iti permite sa iti faci programul in concordanta cu preferintele tale, cu dorintele si timpul tau. Poti vizita obiectivele istorice si monumentele deosebite ale orasului sau poti incerca sa schiezi pe partiile special create. Daca iti doresti o experienta plina de adrenalina, atunci poti incerca experienta inedita de canyoning in Sinaia si Dambovicioara, o activitate care imbina in circa 5-6 ore de traseu dificultatea activitatilor montane cu apa.
Ce trasee montane poti parcurge in Sinaia?
Indiferent daca esti novice pe trasee montane sau daca esti deja avansat, Sinaia ofera o varietate de trasee montane pentru toate nivelurile de dificultate. Printre cele mai populare se numara traseele catre Cota 1400 si Cota 2000, ideale pentru o plimbare usoara si accesibile chiar si cu telecabina. Pentru drumetii avansate, spoti opta pentru rutele spre Varful Omu, Jepii Mari sau Jepii Mici, care ofera peisaje spectaculoase si o experienta montana acu adevarat speciala si de neuitat.
Cum ajungi in Sinaia?
Daca vrei mai multa mobilitate si nu vrei sa depinzi de mijloace de transport, atunci una dintre optiunile de a ajunge in Sinaia poate fi cu masina personala.De asemenea, poti opta si pentru o calatorie cu trenul daca nu vrei sa te ingrijorezi cu condusul, sau daca vrei sa vezi peisajele deosebite pana in Sinaia. Cursele regulata cu microbuzul pana in Sinaia pot fi de asemenea o optiune, acestea avand din loc in loc popasuri pentru a-ti asigura o calatorie fara griji.
Cum sunt verile in Sinaia?
In vreme ce in orasele tarii si mai ales in Capitala temperaturile cresc chiar si peste 40 de grade in timpul verii, in Sinaia temperatura se mentine in intervalul 18-28 de grade in timpul sezonului cald. Din acest motiv Sinaia este un loc perfect pentru a te retrage din calea arsitei de vara, in vreme ce te si bucuri de peisaje spectaculoase si de reincarcarea bateriilor in natura.
Cum sunt iernile in Sinaia?
Datorita pozitionarii foarte bune a tarii noastre intr-o zona cu clima temperat continentala, iernile in Sinaia sunt relativ blande, cu temperaturi care permit formarea ninsorilor abundente, menite sa acopere partiile pentru zile de vacanta la schi. In vreme ce pe trasee temperatura este destul de buna, pe platoul Bucegi se pot inregistra uneori si temperaturi mai scazute, depasind uneori chiar si la -10.