Cele mai distractive activitati de iarna pentru copii. Ce activitati de iarna poti face in Romania?
Doar pentru că este iarnă și frig, nu înseamnă că cei mici nu se pot distra (mai ales dacă este și zăpadă). Distracția și joaca nu țin cont de anotimp! Există atât de multe activitati iarna, distractive și educaționale în același timp, potrivite pentru copii - atât în interior, cât și afară.
Activități practice pentru copii iarna - în interior
Mai ales pentru zilele în care este prea frig sau vânt puternic, există mai multe idei de activități de iarnă în interior. Astfel îi ajutăm să se distreze, să se dezvolte, să aibă ocupație și avem o soluție pentru fiecare „Mami, m-am plictisit!”. Asta nu înseamnă că plictiseala la copii este o tragedie – plictiseala este normală pentru oricine, este o stare psihologică pe care toți o avem din când în când și chiar poate încuraja creativitatea. Problema este atunci când persistă și duce la lipsa motivației.
Este important să îi lăsăm și să se plictisească din când în când, dar și să găsim modalități de a-i stimula. Făcând activități împreună cu ei, încurajăm și dezvoltarea conexiunii părinte-copil. Conectarea cu copilul și interacțiunea cu el prin diferite activități sunt aspecte importante pentru dezvoltarea sănătoasă și armonioasă.
Iată câteva exemple de activități în interior pentru cei mici în timpul iernii:
Mergeți la spectacole cu tematică de sărbători
Când vorbim despre Crăciun, vorbim și despre o varietate de tipuri de spectacole și evenimente culturale cu tematică – concerte de Crăciun, concerte de colinde, spectacole de datini și obiceiuri de Crăciun, piese de teatru de Crăciun, spectacole de operă și operetă. Participarea la astfel de spectacole cu familia poate deveni o tradiție de sărbători, oferind un timp de calitate petrecut împreună. Spectacolele de Crăciun sunt create special pentru a transmite atmosfera magică a sărbătorilor, dar transmit și valorile fundamentale ale sărbătorilor, ca generozitatea, solidaritatea, compasiunea și dragostea.
Gătiți împreună
O altă modalitate de a petrece timp de calitate cu cei mici și de a crea amintiri minunate este să gătiți împreună – mai ales delicioasele rețete de sărbători. Așa că suflecați-vă mânecile, puneți-vă șorțurile de bucătărie și transformați gătitul într-o tradiție și activitate de familie. În plus, gătitul poate fi distractiv, mai ales când vorbim despre rețete festive – inclusiv fursecuri de Crăciun și turtă dulce. Uitați de dezordinea care rezultă și bucurați-vă din plin de aceste momente! Puteți participa inclusiv la activități specifice anotimpului iarna special organizate, cum ar fi un atelier de praline de ciocolată.
Creați decorațiuni handmade
Există o multitudine de decorațiuni de Crăciun pe piață, dar ce ai spune să creezi chiar tu astfel de produse, alături de cei mici? Nu doar că vă veți distra, dar îi ajutați pe copii și să dezvolte abilități importante. Astfel de activități practice pentru copii iarna ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine, a coordonării ochi-mână, stimulează creativitatea și imaginația. Ce decorațiuni handmade să facem cu cei mici? Lista este nesfârșită, dar iată câteva idei:
- decorațiuni handmade din licheni pentru Crăciun – fie că vorbim despre un tablou, un brăduț din licheni, o coroniță decorațivă sau un aranjament pentru masa de Crăciun, poate fi o modalitate distractivă și relaxantă de a lăsa imaginația să zboare și de a petrece timp cu cei dragi;
- decorațiuni din lut de Crăciun – la un astfel de atelier nu doar că cei mici se pot relaxa și distra, dar își vor dezvolta și abilitățile motorii fine, creativitatea, simțurile și imaginația, iar la final se vor mândri cu decorațiunile făcute de ei;
- coronițe de brad handmade;
- decorațiuni handmade din hârtie colorată și carton (cum ar fi fulgi de zăpadă din hârtie sau ghirlande din hârtie);
- decorațiuni pictate – pe hârtie, carton, globuri sau pe lemn.
Scrieți o scrisoare pentru Moș Crăciun
Pentru a primi ceea ce îți dorești trebuie să exprimi prima dată, nu? Același lucru este valabil și când vorbim despre cadourile de la Moș Crăciun. Scrisoarea către Moș Crăciun păstrează magia în viețile celor mici și în plus are și alte beneficii. Ajută la dezvoltarea limbajului la copii, cei mici își pot exersa ortografia și gramatica, învață să se exprime în scris, să manifeste recunoștința. Dacă cei mici încă nu știu să scrie, îi puteți încuraja să deseneze tot ceea ce simt și vor să exprime. La final, nu rămâne decât să puneți scrisoarea în plic, cu destinația Polul Nord.
Vizionați filme
Filmele de Crăciun ne fac să ne simțim bine – de la mic la mare. Îmbunătățesc starea de spirit și încurajează emoțiile pozitive, ca speranța, nostalgia, bucuria și recunoștința. În plus, sunt o modalitate de a petrece timp de calitate în familie. Lista de filme de Crăciun este lungă – de la „Singur acasă” și „Cum a furat Grinch Crăciunul” până la „Expresul Polar”, „O poveste de Crăciun” sau „Miracol pe strada 34”. Pregătiți și ciocolată caldă și bucurați-vă de aceste momente cu cei dragi!
Faceți o ședință foto de Crăciun
Perioada sărbătorilor de iarnă este despre bucurie și iubire - momentul perfect pentru a imortaliza și pentru a obține amintiri pe viață la o ședință foto de Crăciun. Ce poate fi mai frumos decât să fii cu membrii familiei într-un cadru de poveste? Puteți face chiar o tradiție din a participa la astfel de sesiuni foto an de an. Este o oportunitate de a petrece timp cu cei dragi împreună, de a îmbunătăți conexiunile familiale și de a îmbrățișa magia sărbătorilor
Activități practice pentru copii iarna - de exterior
Doar pentru că este iarnă, nu înseamnă că trebuie să stăm doar în interior. Chiar dacă este mai frig, timpul petrecut în natură este important pentru cei mici – au nevoie doar de îmbrăcămintea potrivită. Iată o listă de activități distractive în aer liber pentru sezonul sărbătorilor și sezonul de iarnă.
Faceți plimbări în natură
Plimbările în natură sunt foarte importante, indiferent de vârstă și de anotimp. Fie că alegeți să vă plimbați în parc sau să faceți drumeții, beneficiile sunt multiple. În primul rând, este o formă de activitate fizică ce susține sănătatea fizică și mentală. Timpul în aer liber susține și imunitatea celor mici, îi ajută să doarmă mai bine noaptea și ajută la dezvoltarea lor fizică, emoțională și mentală. Plimbările în natură le oferă copiilor și ocazia de a se conecta cu natura și de a înțelege schimbările care apar în timpul iernii.
Mergeți să vedeți luminițele de Crăciun
Cum ar fi sărbătorile fără luminițele de Crăciun?! Ca parte activitati sarbatori de iarna, mergeți cu cei mici la Târgul de Crăciun și bucurați-vă de luminițele de sărbătoare. Luminițele strălucitoare, decorul festiv și mirosurile specifice de la Târgurile de Crăciun oferă o experiență multisenzorială pentru cei mici - captivantă și educativă. Copiii vor simți și mai mult atmosfera magică a sărbătorilor, puteți crea amintiri frumoase de familie și în plus faceți și mișcare în aer liber.
Patinați
Pe lângă plimbări, o altă modalitate de a face mișcare în timpul iernii este patinajul. Patinajul are beneficii pentru toate vârstele – este o formă de mișcare benefică pentru întregul organism, îi învață pe cei mici despre perseverență și concentrare, ajută la dezvoltarea încrederii în sine și oferă o stare generală de bine. În plus, este distractiv!
Mergeți la săniuș
Dacă tot am vorbit despre patinaj, nu putem uita de activitati la munte iarna. Săniușul este o altă modalitate distractivă de a petrece timp în natură! Contribuie la dezvoltarea musculaturii, a coordonării și a echilibrului, ajută la dezvoltarea abilităților motorii. Pentru o experiență inedită de săniuș, ca desprinsă din povești, puteți alege o călătorie de basm cu sania trasă de câini Husky în Harghita. Va fi cu siguranță de neuitat pentru cei mici, dar și pentru adulți. Turele sunt organizate pe diferite tipuri de trasee.
Cuceriți pârtia!
Un alt sport îndrăgit de iarnă este ski-ul! Este potrivit pentru întreaga familie, este distractiv și are și numeroase beneficii pentru cei mici! În primul rând, este o formă de exercițiu care antrenează întregul corp. De asemenea, dezvoltă încrederea în sine, îmbunătățește starea de spirit, susține echilibrul și coordonarea. Copiii pot participa inclusiv la o tabără de ski alături de instructori experimentați. O astfel de tabără include un program zilnic de antrenamente pe pârtie, adaptate vârstei. Nu lipsesc pauzele de ceai, ciocolată caldă și gustări, dar nici activitățile distractive și de dezvoltare personală!
Escaladați gheața
Pentru cei mai curajoși, există și alte modalități distractive și active de a petrece timp în natură, cum ar fi un curs de cățărare pe gheață. Ajută la dezvoltarea forței, a coordonării și a rezistenței, fiind un antrenament pentru întregul corp! Dezvoltă și încrederea în sine, stima de sine și îi învață pe cei mici despre curaj și determinare. Este potrivit mai ales pentru cei care practică escalada și necesită un anumit tip specific de echipament.
Faceți drumeții prin zăpadă
Dacă ninge și este zăpadă, timpul în aer liber este și mai plăcut și distractiv pentru cei mici. În copilărie, activitatea fizică și timpul în natură sunt esențiale pentru dezvoltare fizică și pentru un sistem imunitar puternic. Pe lista de activitati de iarna in Romania sau activitati Brasov iarna poate fi o drumeție cu rachetele de zăpadă - o aventură în familie! Astfel de activitati se desfășoară cu ajutorul unui ghid specializat care vă va însoți pe traseu. Rachetele de zăpadă oferă flexibilitate pentru a vă putea bucura de peisaje și de zăpadă!
Activități de iarnă pentru copii în funcție de vârstă
Activitățile de iarnă pentru copii nu sunt doar distractive, ci și o modalitate prin care cei mici învață și se dezvoltă din toate punctele de vedere. Astfel de activitati iarna copii trebuie alese în funcție de vârstă și de nivelul de dezvoltare al celor mici.
Activități de iarnă interesante pentru copiii cu vârste între 3 și 5 ani
Din fericire, există o mulțime de activitati iarna gradinita, chiar și atunci când este frig afară. Sunt importante activitățile afară, în aer liber – plimbări în natură, joacă prin zăpadă, construirea unui om de zăpadă, săniuș. Însă, există și variante de activități distractive și educative în interior. Acestea pot să includă activități senzoriale, colorat, cititul de povești de Crăciun, vizionarea unor filme de Crăciun potrivite pentru copii mici. Puteți merge și în alte locuri amenajate pentru cei mici – cum ar fi Smart experience – în Orașul Cunoașterii. Acest loc cuprinde exponate din lumea creativității și a cunoașterii, captivante pentru cei mici. Are mai multe zone de interes, de la magneți și jocuri senzoriale până la logică și matematică
Activități de iarnă practice pentru copiii cu vârste între 6 și 9 ani
Activitățile în exterior pentru copii de 6-9 ani includ plimbări în natură, drumeții, ski, patinaj, săniuș. Când vorbim despre activități de interior, lista include activități handmade, filme de Crăciun, gătit împreună cu familia, realizarea de felicitări pentru rude și prieteni, participarea de spectacole de sărbători, puzzle-uri cu teme de iarnă, pictură. Pentru experiențe inedite puteți încerca inclusiv cursuri de inițiere în escaladă pentru copii – acestea sunt coordonate de profesioniști și cei mici sunt supravegheați permanent de instructor. Escalada are numeroase beneficii pentru copii – ajută la dezvoltarea concentrării, a perseverenței și a încrederii în forțele proprii. Nu în ultimul rând, ajută la dezvoltarea fizică armonioasă.
Activități de iarnă practice pentru copiii cu vârste între 10 și 12 ani
În aer liber copiii se pot distra și își pot consuma energia prin patinaj, ski, săniuș sau drumeții. În interior, puteți face diferite activități în familie, cum ar fi gătit, realizarea de decorațiuni handmade, seri de film în familie, participarea la spectacole de Crăciun, inclusiv piese de teatru sau spectacole de operă. Pentru cei pasionați de arte marțiale, puteți să le oferiți un antrenament Jiu-jitsu brazilian, ce îmbunătățește abilitățile fizice și disciplina. Un alt exemplu de activitate poate fi un curs de șah pentru copii, care dezvoltă concentrarea, capacitatea cognitivă, atenția și gândirea analitică.
Încercați experiențe noi!
O experiență nouă și distractivă poate fi extrem de benefică pentru dezvoltarea celor mici. De aceea este important să îi încurajăm pe copii să descopere lucruri noi, să exploreze și să le fim aproape în tot acest proces. Iată câteva idei de experiențe noi pentru cei mici:
Atelier de olărit
Olăritul este o activitate cu multe beneficii pentru copii. În primul rând, un atelier de olărit pentru copii stimulează creativitatea, ajută la dezvoltarea senzorială, îmbunătățește atenția la detalii și coordonarea ochi-mână. Modelarea lutului ajută și la relaxare, îmbunătățirea stării de spirit și a stimei de sine. Scopul nu este obținerea unui produs perfect, ci relaxarea, petrecerea timpului de calitate și exprimarea prin artă.
Pictură pe ceramică
O altă activitate distractivă și educativă pentru cei mici este pictura pe ceramică, potrivită pentru toate vârstele. Cei mici își pot folosi imaginația și abilitățile artistice pentru a crea proiecte interesante. Arta joacă un rol foarte important în dezvoltarea copiilor. Nu numai că stimulează autoexprimarea și imaginația, dar îmbunătățește și abilitățile motorii fine. Pictura pe ceramică este unul dintre cele mai captivante și mai plăcute moduri de exprimare artistică la copii.
Ateliere de artă
Copiii sunt în mod natural creativi. Însă, este important să le stimulăm creativitatea interioară și nevoia de a-și exprima emoțiile de la o vârstă fragedă. Una dintre cele mai bune modalități de a-i face să se îndrăgostească de artă este prin intermediul unui atelier de artă și hobby pentru copii. Un astfel de atelier nu doar că va fi relaxant și distractiv pentru copil, dar ajută și la dezvoltarea aptitudinilor artistice. Arta ajută la exprimarea pozitivă a emoțiilor, îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor și îmbunătățește stima de sine și încrederea în sine.
Vizitați o salină
O altă experiență inedită pentru copii în sezonul rece poate fi o vizită la salină, inclusiv la o „salină urbană”. Timpul petrecut în salină are beneficii pentru sănătatea celor mici. Haloterapia sau terapia cu sare este benefică mai ales în caz de probleme respiratorii, alergii, probleme dermatologice sau imunitate scăzută. În plus, o vizită la salină poate fi și distractivă pentru cei mici – se pot bucura de numeroase activități, cum ar fi puzzle, șah, citit, jocuri de societate, sporturi pentru copii, badminton etc.
În acest anotimp minunat, sunt disponibile numeroase activități de iarnă care pot transforma zilele reci în momente de bucurie și amintiri de neuitat pentru întreaga familie! Este important să îi încurajăm pe copii să exploreze și să descopere cât mai multe activități, benefice pentru dezvoltarea lor fizică, mentală și emoțională.