Click for more products.
No products were found.

Cele mai frumoase 15 castele din Romania. Ce castele sa vizitezi cand calatoresti in tara?

by

Istoria și diversitatea culturală din România sunt foarte bine reprezentate de construcții impresionante precum castelele, acestea având o arhitectură deosebită și reușind să scoată în evidență bogăția autohtonă. În prezent, există un număr de peste 200 de castele la nivelul țării noastre, fără a lua în considerare conacele sau fortărețele care li se alătură..

Astfel, haideți să vedem în continuare care sunt cele mai reprezentative 15 castele din România.

Castelul Peleș

Castele din Romania

Castelul Peleș, o capodoperă a arhitecturii germane renascentiste, este primul castel complet electrificat din Europa și primul din lume care a avut încălzire centrală prin pereți și podele

Situată în inima Munților Carpați, în orașul Sinaia, această construcție deosebită, ce are în total 160 de camere, a servit ca și reședință de vară pentru familia regală a României în perioada 1883-1947, găzduind o colecție mare de piese unice de mobilier, artă plastică și diverse obiecte de valoare inestimabilă.

În 1953 castelul a fost declarat muzeu, iar în prezent este o atracție destul de populară, organizându-se tururi ghidate pentru oricine dorește să simtă caracterul regal din interior.

Castelul Bran

Castele din Romania

Construit de săși în secolul 14, Castelul Bran tronează măreț pe un vârf fermecător de deal, cu vedere la peisajul rural superb al comunei care i-a preluat numele, în județul Brașov.

Având un aspect medieval, cu turnuri ascuțite, coridoare înguste, scări abrupte și camere întunecate, acesta a reprezentat sursă de inspirație pentru mulți scriitori și regizori de film, ajungând să fie cunoscut ca și Castelul lui Dracula. De asemenea, între anii 1920- 1948, castelul servind ca și reședința regală, regina Maria a României primind-ul cadou de la brașoveni.

Fiind un loc special, în care legendele și istoria se întâlnesc, Castelul Bran reușește să le aducă momente unice și de neuitat tuturor celor care aleg să-l viziteze. În plus, turiștii curioși pot avea parte și de o experiență ezoterică, participând la un tur de noapte ghidat al castelului.

Castelul Corvinilor

Castele din Romania

Cunoscut și sub numele de Castelul Hunedoarei sau Castelul Hunyadi, putem spune cu siguranță despre Castelul Corvinilor că este cea mai mare clădire medievală din România și unul dintre cele mai frumoase castele din lume.

Fiind cea mai importantă clădire seculară în stil gotic din Transilvania, această construcție a fost inclusă în „Top 10 destinații europene de vis”, datorită aspectului sau impresionant. Cei care doresc că viziteze acest castel legendar pot avea acces în interior doar pășind pe un pod subțire de piatră, ceea ce face ca experiență să fie una deosebită încă de la început.

Castelul Cantacuzino

Castele din Romania

Castelul Cantacuzino este situat în apropierea stațiunii montane Bușteni și a fost construit în stil neoromânesc, în anul 1911. Acesta a aparținut familiei Cantacuzino până în 1948, când sub regimul comunist a fost naționalizat.

Astăzi poate fi vizitat în interior, în sala mare a castelului regăsindu-se heraldicile familiilor unite cu familia Cantacuzino precum și diverse portrete ale membrilor familiei. Totodată, dacă ajungeți aici se poate lua masa la restaurant având parte de o priveliște deosebită și se pot vizita grădinile, cascada și peștera situate în exteriorul castelului.

Castelul Iulia Hașdeu

Castelul Iulia Hașdeu localizat în orașul Câmpina are o istorie cu caracter mistic. Clădirea a fost construită în secolul XVIII de Bogdan Petricescu Hașdeu - scriitor și filolog român, în onoarea fiicei sale Iulia, un copil geniu care s-a stins din viață la 19 ani. Partea impresionantă este că se spune că planurile construcției au fost dictate chiar de Iulia în timpul unor sesiuni de spiritism.

Transformat în muzeu din 1994, castelul abundă în simbolism, având 3 turnuri, 3 camere subterane, iar fiecare scară fiind formată din șapte trepte. Se poate vizita alături de un ghid audio, aici regăsindu-se bunuri personale ale Iuliei, câteva transcrieri originale și chiar poze realizate în timpul ședințelor de spiritism.

Castelul Banffy

Castele din Romania

Având parte de o arhitectură cu caracter eclectic, îmbinând armonios stilurile de la renaștere și până la neo-gotic, Castelul Banffy din Bonțida datează de peste 600 de ani pe teritoriul românesc.

Cunsocut în vremurile sale de glorie ca și Castelul Versailles al României, în 1999 a fost inclus în World Monuments Watch List a celor mai periclitate 100 de situri la cererea Transylvania Trust.

În prezent găzduieste anual festivalul de muzică Electric Castle și se poate vizita alături de un ghid. Clădirea și-a păstrat aspectul său natural, istoric, iar caracterul sau deosebit alături de terenul vast din jur, reprezintă un punct de atracție interesant pentru turiștii români și străini.

Castelul Karolyi

Castele din Romania

Castelul Karoly este situat în localitatea Carei, datând încă din secolul al XV-lea și fiind considerat “Peleşul Transilvaniei”.

De-a lungul anilor castelul a trecut prin diverse transformări, ultima în intervalul 1894-1896. Atunci a avut loc și accentuarea impresiei de medieval cu ajutorul șanțului cu apă construit de jur-împrejurul castelului. Din punct de vedere arhitectural, se poate observa pe trei dintre faţadele castelului o combinație între elemente romantice și baroce, fațada estică fiind dominată de stilul neogotic.

În comunism, castelul a găzduit muzeul, casa de cultură şi biblioteca orașului. Astăzi, în interior putem vizita o expoziție istorie locală, încăperile păstrând și ele aerul vremurilor de odinioară.

Castelul Lupilor

Istoria Castelului Lupilor începe încă din 1856 atunci când clădirea a fost construită pentru a servi drept cazarmă pentru ofițerii austro-ungari. Legenda locului spune că aici s-au întâlnit toți lupii din Dacia pentru a-i ajuta pe strămoșii daci să răzbească în lupte, și că până și astăzi se zăresc ocazional apariții fantomatice ale luptătorilor însoțiți de lupi.

Localizat în Chimindia, un sat din județul Hunedoara, castelul funcționează astăzi ca și unitate de cazare, camerele fiind decorate conform tematicii istorice a locului, iar turiștii sunt încântați să aibă parte de o astfel de experiență unică, având în vedere legenda din spatele construcției.

Castelul Sturdza

Castele din Romania

Magnificul Castel Sturdza din județul Iași, în satul Miclăușeni a fost construit în secolul XIX, îmbinând armonios stilurile de arhitectură neogotică și barocă.

Acest castel a fost conceput pentru a impresiona, așa cum spune motto-ul familiei, gravat pe fațadele castelului: “Frumusețea strălucește peste tot”.

Vizitatorii pot avea parte de un tur ghidat, iar cei care vor să trăiască o experiență cu adevărat deosebită, pot opta pentru a petrece aici un sejur de 2 nopți și participe la diverse activități interesante. De exemplu, pot învăța să facă plăcinte si pot să se plimbe cu trăsura trasă de cai. O altă variantă este explorarea laturii artistice și învățarea modelării ceramice tradiționale de la Cucuteni.

Palatul Brukenthal

Palatul Brukenthal, situat pe cel mai înalt punct al orașului Avrig, județul Sibiu, cu deschidere către valea Oltului, a fost inițial reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Principatului Transilvaniei între 1777-1787. Construcția este realizată în stilul barocului târziu, fiind inspirată de palatul Schonbrunn din Viena și este structurată sub formă de U.

În prezent, se poate vizita muzeul interior, iar turistii care doresc pot lua masa în grădină și se pot chiar caza în cadrul complexului, bucurându-se de cadrul natural minunat oferit de împrejurimile palatului.

Palatul Mogoșoaia

Castele din Romania

Palatul Mogoșoaia este situat la 15 km de București, în localitatea Mogoșoaia din județul Ilfov. Acesta a aparținut familiei Brâncoveanu timp de 119 de ani, ulterior trecând în proprietatea familiei Bibescu. Complexul conține palatul propriu-zis, curtea care are turnul de veghe, cuhnia (bucătăria), casa de oaspeți, ghețăria, cavoul familiei Bibescu, și biserica „Sfântul Gheorghe”.

În prezent, în interiorul palatului se poate vizita Muzeul de Artă Brâncovenească care atrage turiștii, mai ales bucureștenii care vin aici pentru a se bucura de natură și plimbări prin pădure. Palatul în sine este un punct important de atracție pentru fotografii minunate datorită aspectului impresionant.

Castelul Bethlen Haller

Castelul Bethlen Haller din Cetatea de Baltă a fost construit în perioada anului 1600, însă prima atestare istorică datează din jurul anului 1100 sub numele de Cuculiensis Castri- o cetate construită într-o zona mlăștinoasă. Familia maghiară Bethlen a fost cea care l-a construit, find inspirată de stilul renascentist al castelelor din Franța.

Arhitectura Castelului este marcată de turnurile cilindrice amplasate în cele 4 părți, de veranda acoperită din fața lui, dar și de balconul din spatele acestuia.

Castelul poate fi vizitat doar cu tur ghidat, dar există și posibilitatea de cazare într-unul dintre apartamentele amenajate în cele 4 turnuri cu imagini spectaculoase asupra podgoriilor Jidvei. De asemenea există posibilitatea unei plimbări cu trăsura sau lecții de echitație.

Castelul Regal de la Săvârșin

Castelul Regal de la Săvârșin a fost construit între anii 1650-1680. Acesta se află amplasat pe terenul privat al fostului Rege Mihai I al României având dimensiunea de 6,5 hectare.

În secolul al XIX-lea, Castelul Regal de la Săvârșin a fost renovat în stilul neoclasic. Parcul Regal ascunde o mulțime de locuri frumoase. Printre acestea pot fi enumerate Bolta de glicine, Grădina de trandafiri, Micul Pavilion, Grădina ascunsă, dar și Aleea Lungă sau Grădina Toscana.

Anual, la castel, are loc Festivalul național de literatură denumit Dorel Sibii. Tot aici mai pot fi vizitate Satul Regal, Casa Ceaiului, Muzeul Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai, dar și Magazinul de Suveniruri.

Cetatea Făgărașului

Castele din Romania

Cetatea Făgărașului este una dintre cele mai importante monumente ale Transilvaniei. Construcția Cetății a început în anul 1310 pe locul unei vechi fortificații de lemn din secolul al XII-lea. Cetatea a avut drept scop unul strategic, fiind folosită pentru apărarea zonei împotriva tătarilor și otomanilor.

În prezent, locul se bucură de numeroși turiști atrași de sala tronului cu cele 67 de jilțuri și candelabre, sala cu celebrul instrument de tortură Fecioara de Fier, Turnul Temniță, Muzeul Valer Literat care cuprinde un număr de 17.000 de piese sau chiar cei 10 străjeri autentici care oferă un spectacol deosebit prin schimbul de gardă în fiecare sâmbătă și duminică de la ora 12:00.

Cetatea Râșnov

Castele din Romania

Cetatea Râșnov se află pe dealul calcaros din sudul orașului Râșnov. Este una dintre cele mai bine păstrate fortificații din Transilvania. Prima documentare a Cetății Medievale datează din secolul al XIV-lea, fiind construită pe o veche fortificație de pe vremea Cavalerilor Teutoni de la început de secol al XIII-lea.

Suprafața cetății este de 3500 mp și este străjuită de 8 turnuri patrulatere și unul poligonal. Cetatea are două curți, una exterioară și una interioară.

În prezent cetatea este în renovare, dar se poate vizita curtea exterioară. Accesul la cetate se poate face atât prin ascensorul care poate fi luat din centrul orașului Râșnov, pe jos sau cu trenulețul.

Tag: Travel, Castels
Experiences that might interest you
Related articles

Acasa

Language

Menu

Create a free account to use wishlists.

Sign in