Obiective Turistice din Judetul Sibiu - Muzee, Parcuri, Biserici & Activitati
Capitala Culturala Europeana in 2007, orasul transilvanean Sibiu este preferat de turistii din Romania si din strainatate pentru farmecul aparte pe care il are. Aerul medieval, cladirile pline de istorie si activitatile pe care le poti face in Sibiu fac din acest loc o destinatie frumoasa de vacanta, indiferent de varsta. Judetul Sibiu in sine cuprinde numeroase zone de relaxare, dar si de petrecere a timpului intr-un mod constructiv.
Ce activitati se pot face in Sibiu?
Odata ajuns in Sibiu, nu o sa ai timp sa te plictisesti. Fie ca optezi pentru tururi turistice ghidate, fie ca explorezi pe cont propriu, o sa poti bifa o lista intreaga de activitati pentru cupluri, pentru turisti singuri sau pentru familii cu copii ori grupuri mai mari.
Locuri de vizitat in orasul Sibiu
Sibiu este un oras construit de sasi in secolul al XII-lea, iar multiculturalitatea locului reprezinta o oportunitate pentru turistii de pretutindeni. Cladirile si zonele istorice merita vizitate, in timp ce pietele pietonale amintesc de frumosul Paris, avand o atmosfera romantica, perfecta pentru un concediu relaxant si plin de momente speciale.
Podul Minciunilor
Podul Minciunilor este celebru pentru legenda sa, dar si pentru ca este un loc superb pentru fotografii. Se spune ca este interzis sa spui minciuni atunci cand te afli pe pod, un adevarat simbol al orasului Sibiu, deoarece acesta se va prabusi.
Piata Mare din Sibiu
Piata Mare din Sibiu exista inca din 1366 si este o zona in care negustorii petreceau foarte mult timp. Aceasta este cea mai mare piata publica din Sibiu si este invaluita in mister datorita povestilor care circula, istorii legate de adunari cetatenesti, dar si executii. Tot aici exista o placa memoriala dedicata eroilor Revolutiei din Sibiu.
Piata Mica din Sibiu
Piata Mica a fost un adevarat centru pentru comert inca din perioada medievala. Aici erau mai multe macelarii si croitorii, iar in prezent sunt numeroase cladiri istorice ale caror povesti asteapta sa fie descoperite de catre turisti.
Piata Aurarilor
Vechii mestesugari ai cetatii aveau „sediul” in Piata Aurarilor. Astazi, in acest loc plin de istorie turistii pot admira cladiri superbe, care inca pastreaza acel aer medieval, solemn. In acest pasaj, pe vremuri, se faceau cele mai frumoase si pretioase bijuterii.
Pasajul Scarilor
Acest pasaj face legatura intre Orasul de Sus si Orasul de Jos. Este construit din piatra si caramida, astfel ca o sedinta foto cu tematica medievala este perfecta in acest loc.
Strada Pietonala Nicolae Balcescu
Aceasta strada pietonala dateaza din secolul XIV, iar in anii 1600 a fost afectata de un incendiu si apoi pavata in intregime cu piatra de rau. Chiar daca strada a primit diverse denumiri de-a lungul timpului, si-a pastrat farmecul unic si istoria impresionanta.
Casa Artelor
Casa Artelor din Sibiu este fosta Hala a Macelarilor si se afla in Piata Mica 21. De-a lungul secolelor aceasta cladire a servit drept depozit pentru cereale, dar si ca sala de teatru. Arhitectura specifica perioadei medievale reprezinta o ocazie de a te intoarce in timp si de a admira stema orasului, dar si 11 incaperi care au fost destinate comertului.
Orasul de Jos
Orasul de Jos este cea mai veche parte a cetatii si dateaza din 1292, atunci fiind prima atestare. Acest cartier medieval era locuit in trecut de mestesugari, iar astazi reprezinta o incursiune frumoasa in istoria locurilor si un prilej de a te bucura de concediu intr-o locatie unica.
Muzee in Sibiu
In afara altor locuri de vizitat in Sibiu, un tur al muzeelor reprezinta o oportunitate de a afla detalii interesante din istorie, dar si de a descoperi locatii impresionante. Fiind un oras multicultural si istoric, vei gasi numeroase puncte turistice Sibiu, potrivite pentru a fi vazute alaturi de intreaga familie.
Muzeul Astra (Muzeul Satului Sibiu)
Muzeul Astra Sibiu face parte din lista de obiective turistice Sibiu si imprejurimi, fiind localizat la o distanta de 4 km de oras, in rezervatia naturala Dumbrava Sibiului. Acest muzeu este un univers intreg, cu specific rural, unde se pot face numeroase activitati, precum plimbari cu caruta pe cei 10 km de alei, dar si activitati de familie. Muzeul Satului Sibiu este si cel mai mare muzeu situat în aer liber din sud-estul Europei.
Muzeul Brukenthal
Un alt loc de vizitat in Sibiu este celebrul Muzeu Brukenthal. Acesta este de fapt un grup de muzee care aduna peste 300 de mii de vizitatori anual. Galeriile de arta si operele expuse fac deliciul turistilor de pretutindeni, valoarea acestui complex muzeal fiind recunoscuta si la nivel international.
Muzeul de Istorie Sibiu
Muzeul de Istorie din Sibiu este o institutie nationala cu sediul intr-o cladire de o valoare impresionanta, un monument de arhitectura civila gotica. Daca initial acest spatiu a fost locuinta Altemberger-Pempflinger, din 1549 si pana in 1948 cladirea a devenit sediul Primariei. In prezent, turistii se pot bucura de tururi prin acest loc incarcat de istorie.
Muzeul de Istorie Naturala
Daca te intrebi ce poti sa faci cu copiii in timpul turului numeroaselor muzee din Sibiu, raspunsul il gasesti si la Muzeul de Istorie Naturala. Juniorii familiei vor fi captivati aici de expuneri tridimensionale ale ecosistemelor. Nu lipsesc reptilele, insectele si pestii, prezentate intr-un mod inedit si foarte interesant indiferent de varsta.
Muzeul Farmaciei
Muzeul Farmaciei trebuie inclus pe lista cu ce se poate vizita in Sibiu. Deschis publicului din anul 1972, muzeul nu a fost plasat intamplator in cladirea in care se afla azi. Aici a fost chiar locatia primei farmacii de pe teritoriul Romaniei, atestata documentar in 1494.
Muzeul de Etnografie Saseasca
Numele lui Emil Sigerus este strans legat de Muzeul de Etnografie Saseasca. Acest colectionar a donat peste 500 de obiecte valoroase muzeului, iar in prezent in muzeu sunt expuse aproape 9000 de piese, in 3 colectii: ceramica, textile si mobilier pictat.
Muzeul Locomotivelor cu Abur
Printre acele atractii turistice Sibiu potrivite inclusiv pentru copii se numara si Muzeul Locomotivelor cu Abur. Situat in apropierea garii, astfel ca turul poate fi conectat cu activitati din imprejurimile orasului, in muzeu vei descoperi motoare si locomotive vechi.
Muzeul de Vanatoare ,,August von Spiess”
Muzeul poarta numele unui vanator celebru al Casei Regale, August von Spiess. Acesta este primul muzeu destinat vanatorii din Romania si pot fi vazute colectii de arme, instrumente si trofee, dar si o sala memoriala destinata lui August von Spiess.
Atractii turistice Sibiu - Parcuri
Parcurile din Sibiu sunt deosebit de ofertante atat pentru adulti, cat si pentru copii. Plimbarile in natura si oportunitatea de a descoperi istoria impresionanta a locului reprezinta motive intemeiate pentru ca urmatoarea destinatie de vacanta sa fie frumosul oras transilvanean Sibiu, cu atmosfera sa medievala si cu ardeleni caldurosi si primitori.
Parcul Natural Dumbrava Sibiului
Parcul Natural Dumbrava Sibiului trebuie inclus pe lista cu obiective turistice judetul Sibiu pe care le vei bifa in vacanta. Aceasta rezervatie naturala iti permite sa admiri fauna si flora specifica locului si sa te bucuri de o experienta relaxanta, indiferent de varsta. Daca tot iesi din oras, poti sa ai parte si de o sedere autentica si sa te cazezi pentru cateva zile la o familie din Biertan.
Parcul Sub Arini
Plimbarile prin parcul Sub Arini sunt memorabile. Vei avea ocazia sa admiri arbori vechi de peste 150 de ani si sa cutreieri aleile care odinioara erau piste de promenada ecvestre. Pavilionul de muzica, fantana arteziana si bustul lui Mihai Eminescu sunt atractii turistice Sibiu pe care le vei descoperi in parc.
Gradina Zoologica Sibiu
Gradina Zoologica este localizata in Padurea Dumbrava. Aici pot fi vazute 300 de animale din 74 de specii si excursia reprezinta o varianta ideala pentru a distra copiii in concediu. Preturile de intrare sunt accesibile, iar petrecerea timpului in natura va fi cu siguranta o experienta placuta si benefica.
Turnuri de vizitat in Sibiu
Orasul cetate Sibiu este renumit pentru turnurile si fortificatiile sale. Unele dintre turnurile din perioada medievala au rezistat vremurilor si in prezent merita incluse pe harta cu Sibiu atractii in timpul concediului petrecut in zona.
Turnul Sfatului
Turnul Sfatului se afla intre Piata Mare si Piata Mica, sub el fiind pasajul de legatura intre cele doua zone. Chiar daca s-a pastrat foarte putin din constructia initiala, turnul ramane un obiectiv turistic si un simbol important al orasului Sibiu, fiind regasit in toate fotografiile de vacanta ale turistilor.
Turnul Scarilor
Acest obiectiv turistic din Sibiu a fost construit in secolul al XIII-lea, fiind parte a primei centuri de fortificatii a cetatii. Turnul Scarilor este considerat a fi cea mai veche constructie din Sibiu si se crede ca a trecut printr-o restaurare in anii 1500.
Turnul Dulgherilor, Archebuzierilor & Turnul Olarilor
Turnul Dulgherilor, Archebuzierilor si Turnul Olarilor au fost construite pentru apararea cetatii, iar astazi poarta urmele istoriei locului. Deoarece au fost restaurate de-a lungul timpului, turnurile nu pastreaza forma originala, insa trebuie incluse in vizitele obiective turistice Sibiu..
Biserici & Catedrale din Sibiu
Pe langa activitatile distractive pe care le poti face in Sibiu, merita sa parcurgi si un tur al bisericilor si catedralelor din oras, deoarece sunt oaze de povesti interesante. De asemenea, o sa ai sansa de a admira constructii vechi, cu arhitecturi impresionante.
Biserica Romano-Catolica
Calugarii iezuiti au ajuns in Sibiu in secolul al XVII-lea, odata cu trupele austriece. Astfel, s-a format o comunitate mica de catolici si acestia au avut nevoie de o biserica. In anul 1733 a fost sfintita biserica Romano-Catolica unde, in prezent, se desfasoara slujbe in romana, maghiara si germana.
Catedrala Evanghelica Sfanta Maria
Aceasta este una dintre cele mai vechi cladiri gotice din Transilvania si are si cea mai mare comunitate de luterani din intreaga tara. Cladirea pastreaza forma din 1520 si are un turn pe 7 nivele, marturie a faptului ca orasul avea drept de condamnare in trecutul istoric. In biserica se poate vedea cea mai mare orga din sud-estul Europei.
Catedrala Sfanta Treime
Catedrala Mitropolitana din Sibiu este o biserica ortodoxa ce a fost construita la inceputul anilor 1900. Are caracteristicile specifice bazilicii bizantine si este o copie mai mica a Catedralei Sfanta Sofia din Constantinopol, ce in prezent este moschee.
Locuri de vizitat langa Sibiu: Castele, Cetati & Natura
Daca ajungi in Sibiu si daca te-ai bucurat de frumusetea orasului, e timpul sa iesi din zona urbana si sa te delectezi cu obiective turistice din imprejurimi. Vei descoperi castele superbe, cetati, dar si frumusetea naturii care inconjoara orasul cetate..
Castelul de lut Valea Zanelor
Castelul de lut a devenit faimos inclusiv in strainatate datorita frumusetii sale. Gradina Zanelor este un concept original, care aduce in mijlocul naturii magia povestilor din copilarie, astfel ca cei mici vor fi cu siguranta incantati de un popas in aceasta locatie, iar fotografiile de vacanta vor fi spectaculoase.
Cetatea Sighisoara
Cetatea Sighisoara se afla in judetul Mures si este centrul istoric al municipiului cu acelasi nume. O excursie prin tara, mai ales daca esti in apropiere, trebuie sa includa si acest loc pastrat aproape neschimbat inca din secolul al XII-lea.
Cetatea Slimnic
Atestata documentar din 1292, Cetatea Slimnic din Sibiu a fost construita pentru apararea drumului care facea legatura intre Sibiu si Medias. Astazi se mai pot vedea zidurile exterioare si zidul dinspre nord, insa experienta este una care merita daca te afli in zona, pentru a afla istoria locului.
Balea Lac
Un lac glaciar aflat la peste 2000 de metri altitudine, in localitatea Cartisoara din judetul Sibiu, Balea Lac este un obiectiv turistic ce merita vazut indiferent de sezon. In zona sunt si doua unitati de cazare disponibile atat iarna, cat si vara, dar si primul hotel de gheata construit in estul Europei.
Transfagarasan
Cel mai spectaculos drum din Romania, care a adus inclusiv piloti de Formula1 in tara, este Transfagarasul. Peisajele care iti taie rasuflarea si oportunitatea de a te bucura de aer curat reprezinta motive pentru a face un popas aici, atunci cand drumul este deschis.
Ocna Sibiului
Ocna Sibiului este o localitate-statiune situata in centrul judetului Sibiu. Lacurile naturale ce pot fi descoperite aici sunt celebre atat pentru frumusetea lor, cat si pentru proprietatile curative ale sarii si namolului. In zona sunt numeroase unitati de cazare ce pot fi rezervate atunci cand te pregatesti pentru o mica vacanta in Ocna Sibiului.
Statiunea Paltinis
Paltinis este cea mai veche statiune din Romania si a doua din punct de vedere al altitudinii la care se afla. Tocmai din acest motiv, turistii pasionati de sporturi de iarna vor descoperi aici un paradis pentru ei, inclusiv in perioada sarbatorilor, atunci cand atmosfera este una magica.
Sibiul si imprejurimile sale reprezinta destinatii de vacanta pentru turistii din strainatate, dar si pentru cei din Romania, care vor sa cunoasca frumoasa istorie a sasilor din Transilvania. Cu numeroase activitati pentru toate varstele, Sibiu este un oras in care nu ai cum sa te plictisesti.