Click for more products.
No products were found.

Cele mai frumoase trasee montane din Romania si idei de experiente de neuitat

Cu 13 varfuri la o altitudine de peste 2500 metri si cu peisaje care iti dau dependenta odata ce le-ai vazut si ai trait senzatiile de la inaltime, muntii din Romania reprezinta destinatii de relaxare, de aventura si chiar si de vacanta, departe de zgomotul masinilor si de poluare.

Numeroase trasee montane din Romania sunt cautate inclusiv de turisti din strainatate, tocmai pentru privelistile ofertante, dar si pentru provocarile intalnite acolo. Indiferent ca doresti sa simti pentru prima data gustul drumetiilor montane sau ca esti un impatimit al aventurilor in natura, in Romania vei gasi trasee potrivite indiferent de nivelul la care te afli, pentru a fi parcurse fie cu familia, fie cu grupul de prieteni, dar si pentru experiente de neuitat.

Care sunt marcajele turistice montane?

Inainte de a pleca in aventura prin muntii nostri, fie ca vrei sa cuceresti cel mai inalt varf din Romania sau doar sa faci o plimbare departe de agitatia urbana, este recomandat sa te informezi cu privire la trasee turistice, care sunt acele locuri frumoase la munte pe care nu le poti rata in expeditia ta, dar si care sunt marcajele de care trebuie sa tii cont.

Atunci cand esti pe o ruta noua sau daca esti prima oara pe munte, numai cu ajutorul marcajelor turistice vei reusi sa gasesti drumul catre varf sau catre refugiile montane si, de asemenea, vei putea sa eviti zonele periculoase de pe traseu.

narmat cu o harta de trasee montane, cu un echipament corespunzator pentru anotimpul in care faci drumetii si cu multa buna dispozitie si dorinta de a explora, iti va fi mult mai usor sa inaintezi daca te-ai documentat deja cu privire la simbolurile de pe harta si la marcajele pe care le vei gasi pe traseu.

Carpatii Orientali - Trasee Montane

Carpatii Orientali reprezinta una dintre marile diviziuni ale muntilor Carpati, acesti munti fiind cunoscuti pentru trasee turistice in Romania. Ca pozitionare geografica, Carpatii Orientali strabat Romania, Ucraina, Slovacia si Polonia, in Romania fiind asezati intre Depresiunea Colinara a Transilvaniei, Dealurile de Vest si Campia de Vest. Cele trei grupe mari de munti din Carpatii Orientali in Romania cuprind Carpatii Maramuresului si Bucovinei, Carpatii Moldo-Transilvani si Carpatii de Curbura.

Chiar daca in aceasta subdiviziune a muntilor Carpati nu regasim altitudini impresionante, cel mai inalt varf fiind in Muntii Rodnei si depasind cu putin 2000 de metri altitudine, Carpatii Orientali sunt ofertati din punct de vedere a obiectivelor turistice, dar si datorita reliefului variat, ideal pentru pasionatii de drumetii montane.

De la Saru Dornei la Vatra Dornei

Trasee montane Romania

Un traseu spectaculos din Carpatii Orientali, cu o priveliste care iti dezvaluie muntii Caliman, varfurile Giumalau, Raraul si Pietrosul Bistritei, este traseul Saru Dornei - Vatra Dornei, unul dintre acele trasee montane de o zi, care merita incercat. Acest traseu din Suceava poate fi facut pe jos sau cu bicicleta de catre practicantii de mountain biking si dureaza pana la 4 ore, fiind o plimbare perfecta de weekend, cu familia sau cu prietenii. Dificultatea acestui traseu montan este medie, asa ca poate sa reprezinte o oportunitate pentru incepatori de a se familiariza cu muntele.

Izvorul Muntelui – Cabana Dochia

Trasee montane Romania

Parcul National Ceahlau ofera drumetilor un traseu spectaculos din punct de vedere al peisajelor, si anume traseul montan Izvorul Muntelui - Cabana Dochia. Acest traseu necesita, in conditii optime, aproximativ 4 ore la urcare si 3 ore la coborare, fiind unul dintre cele mai indragite trasee montane de o zi din Romania datorita panoramelor incredibile, dar si a faunei si a florei variate si spectaculoase, cu paduri de rasinoase, poienite racoroase, dar si stanci uriase. Diferenta de nivel pe traseu este 1020 metri, fiind o ruta destinata celor aflati la nivel mediu. Credit foto: Trivago

Canionul Sapte Scari

Trasee montane Romania

Canionul Sapte Scari este unul dintre cele mai frumoase canioane din Romania, un defileu localizat in judetul Brasov. Traseul este ideal chiar si pentru incepatori si pentru copii, fiind nevoie de echipament minim, bocanci sau ghete impermeabile. Diferenta de nivel este de doar 58 de metri, dar peisajele si activitatile sunt variate, canionul fiind o atractie turistica importanta din Brasov. Mai mult, tot aici se gaseste si cea mai lunga tiroliana din Romania, cu aproximativ 4000 de metri de cablu. Canionul poate fi vizitat ca parte a unei excursii in Brasov, traseul Canionul 7 Scari avand durata de aproximativ 30 de minute.

De la Pasul Rotunda la Pasul Setref

Trasee montane Romania

Un traseu cu dificultate ridicata, Pasul Rotunda - Pasul Setref este o oportunitate de autodepasire pentru pasionatii de munte. Drumetia se poate intinde pe durata a 26 de ore, insa efortul va fi rasplatit prin peisajele senzationale pe care le vei vedea. Diferenta de nivel este de peste 3000 de metri, asa ca trebuie sa ai conditie fizica buna inainte de a te aventura in calatorie.

De la Borsa la Tarnita la Cruce

Trasee montane Romania

Un alt traseu de o zi din frumosii munti ai Romaniei este Borsa - Tarnita la Cruce, un traseu care are ca punct de plecare Borsa, trece prin Statia meteo Iezer, Pietrosul Rodnei, destinatia finala fiind Tarnita la Cruce. Dificultatea traseului este una medie, iar cei 15 km cu diferenta de nivel de aproximativ 2000 de metri reprezinta un efort solicitant, care necesita aproximativ 6-8 ore pentru a fi parcurs. Cu toate acestea, privelistea asupra Lacului Iezer, unul dintre cele mai frumoase lacuri din Romania, va rasplati fiecare turist care are curaj sa faca traseul.

Din Balan la Piatra Singuratica

Trasee montane Romania

Traseul Balan - Piatra Singuratica poate sa fie parcurs in aproximativ 3 ore, fiind potrivit pentru cei aflati la nivel mediu. Chiar daca timpul petrecut in drumetie nu este mare, traseul este unul solicitant datorita diferentei de nivel de aproximativ 600 de metri. Punctul de pornire este orasul Balan, urmand sa se treaca prin frumoasa Vale a Oltului, apoi Valea Sep si, in final, Cabana Piatra Singuratica. Credit foto: Calatoriile Jupanului.

Carpatii Meridionali - Trasee Montane

Carpatii Meridionali sunt localizati la sud de Depresiunea Colinara a Transilvaniei, fiind cea mai masiva si spectaculoasa grupa muntoasa din Romania, unul dintre argumentele acestui fapt fiind acela ca in Carpatii Meridionali se regasesc cele mai periculoase trasee montane din Romania, dar si cel mai inalt munte din Romania. Cele patru grupe montane din care sunt formati Carpatii Meridionali sunt Bucegi-Leaota-Piatra Craiului, Iezer-Papusa-Fagaras, Sureanu-Parang-Lotrului si Retezat-Godeanu.

Muntii Fagarasului, cu Varful Moldoveanu (2544 metri) si cu Varful Negoiu (2535 metri) ofera posibilitatea unor trasee montane cu adevarat spectaculoase pentru pasionatii de inaltimi. De asemenea, tot in aceasta diviziune a Muntilor Carpati poti sa admiri Sfinxul si Babele, unul dintre cele mai populare obiective turistice din Romania.

Trasee Muntii Bucegi

Muntii Bucegi sunt situati in estul Carpatilor Meridionali si ofera peste o suta de trasee montane, de dificultati diferite, atat trasee de o zi pentru incepatori, cat si traseu turistic prin Romania de 3 zile, in functie de nivelul la care te afli.

Busteni - Cascada Urlatoarea

Trasee montane Romania

Un traseu usor, dar foarte frumos datorita privelistii impresionante specifica muntilor din Romania, Busteni - Cascada Urlatoarea te duce in punctul final care iti dezvaluie una dintre cele mai frumoase cascade din Romania. Durata drumului nu depaseste o ora si jumatate, timp in care vei putea admira natura din jur. Credit foto: Merg In.

Din Sinaia pana la Poiana Stanii

Trasee montane in Romania

Un traseu care iti va permite sa vizitezi si Castelul Peles, Sinaia - Poiana Stanii nu este un traseu dificil, dar are un farmec greu de egalat. Chiar daca ai mai vazut locurile intalnite pe traseu, fiecare anotimp are ceva aparte, asa ca merita sa te intorci pe acest drum superb. In plus, nu vei duce lipsa adrenalinei, deoarece ai oportunitatea ca pe acest traseu sa faci un popas pentru a te bucura de o experienta inedita, canyoning in Sinaia si Dambovicioara.

Din Azuga pana la Predeal

Muntii Baiului nu sunt la fel de impunatori ca Muntii Meridionali, insa cu siguranta merita sa faci un traseu din Azuga in Predeal pentru a te bucura de imagini senzationale pe munte. Traseul se intinde pe 9 kilometri si dureaza aproximativ 5 ore.

Circuit Gura Diham

Printre acele trasee montane pe care merita sa le parcurgi se numara si circuitul Gura Diham din Busteni, un drum de aproximativ 4 kilometri care iti dezvaluie frumusetile hikingului si a petrecerii timpului in natura. Traseul este destinat incepatorilor si poate sa fie finalizat in aproximativ 3 ore dar, desigur, pe munte timpul se dilata si iti permite sa te bucuri de fiecare peisaj spectaculos.

Din Busteni pana la cabana Malaiesti si invers

Muntii Bucegi ofera si trasee pentru incepatori, iar unul dintre aceste trasee montane usoare este din Busteni pana la cabana Malaiesti si invers. Punctul de plecare este gara din Busteni, insa sunt mai multe trasee posibile, unul dintre acestea fiind Busteni - Poiana Pichetul Rosu - Cabana Malaiesti, un traseu mediu/dificil, ce poate sa fie parcurs in 5 ore.

Bran - Varful Omu

Trasee montane in Romania

Cu pornire din Bran si destinatia Varful Omu si cu mai multe optiuni in ceea ce priveste ruta, acest traseu montan este unul popular in Romania si te duce pe unul dintre cele mai inalte varfuri, Omu, 2505 metri, dupa aproximativ 14 ore de mers. Un traseu dificil, destinat celor care au conditia fizica necesara si celor care cunosc muntele, Bran - Varful Omu iti va oferi privelisti de neuitat. Credit foto: Casa Frida.

Trasee Montane din Muntii Retezat

Muntii Retezat sunt parte a grupei muntoase Retezat-Godeanu, iar cel mai inalt varf de aici este Peleaga, cu 2509 metri altitudine. Retezat este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania datorita celor 50 de lacuri glaciare.

De la Poiana Pelegii la Lacul Bucura

Trasee montane Romania

Un traseu montan care te duce la superbul Lac Bucura din Tara Hategului este Poiana Pelegii-Lacul Bucura. Drumetia dureaza 3 ore si este destinata tuturor celor care vor sa faca o plimbare prin natura, efort dupa care ajungi la cel mai mare lac glaciar din Romania. Credit foto: Montaniarzi.

Carnic - Cabana Gentiana

Trasee montane Romania

Cu plecare din Carnic, Hunedoara, traseul pana la cabana Gentiana este un traseu usor, care dureaza aproximativ o ora si jumatate si poate sa fie facut ca o plimbare prin padure atunci cand te afli in zona.

Cabana Pietrele pana la Varful Mare sau Varful Retezat

Trasee montane Romania

De la Cabana Pietrele din Parcul National Retezat poti ajunge in aproximativ 4 ore la Varful Mare, dupa un traseu montan de dificultate medie, cu o portiune ceva mai dificila spre final. De asemenea, tot de la Cabana Pietrele poti sa iei o alta ruta, catre Varful Retezat, prin Culmea Lolaia, un traseu de 2-3 ore destinat celor de nivel mediu. Credit foto: Pressalert.ro.

Circuit Cabana Gentiana

Cabana Gentiana este situata in Valea Pietrelor, iar accesul la ea se face pe multiple trasee montane, asa ca e indicat sa te documentezi si sa alegi ruta care se potriveste cel mai bine conditiei fizice si pregatirii tale.

Trasee Muntii Fagaras

Muntii Fagarasi sunt cautati de pasionatii de aventura datorita altitudinilor mari, a reliefului glaciar impresionant si a provocarilor care apar pe traseu, avand numeroase oportunitati de drumetii.

De la Sebesu de Sus la Cabana Suru

Trasee montane Romania

Din localitatea Sebesu de Sus vei porni in drumetie prin Valea Moasei, urmand sa ajungi in aproximativ 4 ore la Cabana Suru, pe un traseu de dificultate medie, cu privelisti superbe pe tot parcursul sau. Credit foto: Cabana Suru.

Din Avrig pana la Cabana Barcaciu

Traseul face legatura dintre orasul Avrig si Cabana Barcaciu, fiind potriviti pentru cei pregatiti pentru drumetii chiar si in conditii meteo nefavorabile, acesta fiind unul dintre traseele dificile din Romania, care poate sa dureze chiar si 10 ore, dar la capatul caruia vei descoperi o priveliste fabuloasa a crestei principale cu varfurile Scara si Ciortea.

Cabana Balea Lac - Lacul Capra

Trasee montane Romania

Daca vrei sa vezi Transfagarasul din alt unghi, unul mult mai spectaculos, traseul mediu cabana Balea Lac - Lacul Capra este alegerea potrivita. Chiar daca dureaza doar o ora, urcarea abrupta spre Saua Caprei nu este destinata incepatorilor. Credit foto: Turist de Romania.

Piscul Negru - Varful Negoiu

Trasee montane Romania

O adevarata provocare, traseul de legatura dintre Piscul Negru (Transfagarasan) si Varful Negoiu este o ruta potrivita pentru excursionistii de nivel mediu sau avansat deoarece te indrepti catre altitudinea de 2535 metri, dupa un traseu de 12 ore, dar care iti ofera imagini superbe ale muntilor Carpati.

De la Breaza la Varful Urlea

Trasee montane Romania

Un traseu vestit si pentru faptul ca deseori pot fi vazuti ursi in habitatul lor natural, Breaza - Urlea este localizat in Prahova si are dificultate medie, putand fi parcurs in aproximativ 4 ore. De asemenea, in aceasta zona poti sa incerci o experienta inedita, si anume off-road la bordul unui utv.

Trasee Montane din Muntii Cernei, Piatra Craiului si Sureanu

Piatra Craiului sau Regina Carpatilor asteapta turistii de toate varstele cu trasee potrivite pentru incepatori, in timpul carora vei descoperi unele dintre cele mai frumoase locuri din muntii Carpati.

Circuit Fantana lui Botorog

Trasee m ontane in Romania

Circuitul Fantana lui Botorog se face in aproximativ 6 ore, prin cele mai domoale culmi ale acestor munti, pe un traseu usor. Casele de munte din Magura si Pestera, dar si creasta nordica a Pietrei Craiului reprezinta motive sa pornesti in aventura. Credit foto: GreuLaDeal.ro.

Din Valea Cernei la Cascada Vanturatoarea

Trasee montane Romania

Timp de 3 ore te vei bucura de un traseu spectaculos, inconjurat de stanci, pentru a ajunge la Cascada Vanturatoarea, unul dintre cele mai cautate obiective turistice din Valea Cernei. Traseul este de dificultate medie, fiind nevoit sa treci prin padure si pe relief stancos.

De la Motel Dumbrava la Valea Cernei

Acest traseu te duce prin catunele autentice romanesti din Cerna, calatoria durand aproximativ 6 ore si o distanta de 12 km, pana cand ajungi la Puntea lui Stoian.

Comuna Federi - Fundatura Ponorului

Vazut ca o plimbare prin natura cu privelisti frumoase, traseul comuna Federi - Fundatura Ponorului urmeaza paraul Ohaba pana la intrarea acestuia in subteran. Deloc dificila, drumetia poate sa fie facuta in 2 ore.

De la Baile Herculane la Pestera cu Aburi

Localizat in judetul Caras-Severin, traseul Baile Herculane - Pestera cu Aburi este usor de parcurs in aproximativ 1-2 ore si iti ofera posibilitatea de a explora cateva pesteri in care merita sa intri atunci cand este vizibilitate.

Circuit Cabana Curmatura

Circuitul cabana Curmatura este destinat celor experimentati, pregatiti sa porneasca intr-o calatorie de minim 12 ore. Circuitul trece peste creasta Pietrei Craiului si ofera privelisti spectculoase, insa e nevoie de echipament de catarare pentru a parcurge traseul.

Carpatii Occidentali - Trasee Montane

Carpatii Occidentali sunt localizati intre Dunare, Barcau si Somes si, chiar daca altitudinea maxima nu depaseste 1849 metri in Muntii Bihor, peisajele si zonele spectaculoase fac turistii sa parcurga cu drag traseele montane de aici. Muntii Apuseni, Muntii Poiana Rusca si Muntii Banatului formeaza aceasta grupa muntoasa, cu un relief incredibil.

Trasee Muntii Apuseni

Traseele din Muntii Apuseni vor dezvalui drumetilor peste 400 de pesteri, numeroase chei, aceasta zona fiind una turistica, declarata rezervatie naturala. O experienta inedita pe care o poti incerca in Muntii Apuseni este Via ferrata in Vadu Crisului, un traseu dificil, dar care merita efortul.

Muntii Trascau

Muntii Trascau sunt parte a Carpatilor Occidentali, fiind situati in doua judete, Cluj si Alba. Acesti munti au atat zone salbatice, cat si trasee usor de parcurs de cei care vor sa se bucure de natura.

Circuitul Cheilor Turzii

Punctul de intrare in Apuseni, Cheile Turzii reprezinta un obiectiv turistic remarcabil. Circuitul poate sa fie parcurs in aproximativ 5 ore, fiind un traseu mediu, dar cu privelisti spectaculoase oferite de stancile din jur si de relieful incantator.

De la Cetatea pana la Piatra Cetii

Trasee montane Romania

Piatra Cetii este una dintre cele mai complexe zone din Muntii Trascau datorita formatiunilor sale. Asadar, traseul de dificultate medie pe care il parcurgi in aproximativ 5 ore merita osteneala pentru ca vei ajunge la regina pietrelor calcaroase.

Cabana Padis

Traseul Cabana Padis iti va oferi una dintre cele mai frumoase expereinte din muntii Romaniei datorita obiectivelor turistice pe care le vei descoperi in drumetia de 6-8 ore, de dificultate medie: Cetatile Ponorului, Izbucul Ponor, Platoul Padis.

Ghetarul de la Scarisoara

Ghetarul de la Scarisoara este un obiectiv turistic inedit la care se poate ajunge fie pe jos, fie pe unul dintre traseele turistice de mountain bike din Apuseni. Indiferent de optiune, aici vei descoperi ramasite unei lumi inghetate, caci zapada nu se topeste niciodata.

Trasee Muntii Banatului

Muntii Banatului au un farmec aparte, iar traseele turistice sunt potrivite pentru incepatori, dar si pentru avansati, in functie de ruta aleasa. Acesti munti nu au altitudini mari, insa sunt impanziti de vegetatie.

Parcul National Cheile Nerei - Beusnita

Trasee montane Romania

Pentru a parcurge drumul de la Parcul National Cheile Nerei la Beusnita poti sa alegi dintre mai multe trasee, dar fiecare te va purta prin zone salbatice si peisaje senzationale oferite de Muntii Aninei din judetul Caras-Severin.

Trasee Muntii Bihorului

Muntii Bihorului ofera privelisti nemaipomenite pentru cei care ajung aici, iar unele dintre cele mai cautate si populare obiective turistice sunt Pestera Ursilor, Pestera Scarisoara, Cetatile Ponorului.

Arieseni - Varful Curcubata Mare

Acest traseu te duce la cel mai inalt varf din Muntii Bihorului, Curcubata Mare, cu o inaltime de 1849 metri. Odata ce ai iesit din orase, te vei bucura de peisajele superbe oferite de Muntii Apuseni, pe un traseu de dificultate medie pe care il poti parcurge in 7 ore.

Trasee Muntii Poiana Rusca

Muntii Poiana Rusca sau muntii de marmura fac tranzitia intre Muntii Apuseni si Muntii Banatului, iar culmile acestora sunt trasee ideale atat pentru incepatori, cat si pentru avansati.

Din Satul Luncani in Otelul Rosu

Din satul Luncani si pana in Otelul Rosu treci prin Varful Pades si prin Poiana Bradului, pe un traseu de dificultate medie care te va lasa sa te bucuri de autenticitatea si de frumusetile Muntilor Carpati

Recomandari inainte de drumetie

Indiferent de traseul pe care il alegi pentru urmatoarea ta calatorie si pentru deconectare de la stresul cotidian, ai grija sa te documentezi cu privire la echipamentele si accesoriile de care ai nevoie pe munte. Nu uita ca vremea este schimbatoare la inaltime, asa ca hainele impermeabile sunt absolut necesare. De asemenea, bricheta, lanterna, chibriturile, lichidele si gustarile hranitoare nu pot sa lipseasca din rucsac.

Ce trebuie sa stii despre traseul pe care l-ai ales?

Informatiile te vor ajuta sa ai parte de un traseu cat mai frumos si fara probleme. Asadar, inainte de a porni in drumetie asigura-te ca ai colectat toate datele importante despre traseul montan, cum ar fi rutele recomandate, care sunt zonele mai periculoase, timpul de parcurgere, precum si daca exista portiuni impracticabile.
Dupa ce te-ai pregatit temeinic, nu iti ramane decat sa pornesti la drum si sa te bucuri de minunatele trasee ale Muntilor Carpati.

Experiences that might interest you

Acasa

Language

Menu

Create a free account to use wishlists.

Sign in