Cele mai importante obiective turistice din Covasna - Muzee, castele, statiuni, biserici, orase si sate, natura
Covasna este un oraș transilvănean, situat în județul Covasna în care se întâlnesc, datorită poziționării, deopotrivă influențe maghiare și românești. Covasna și zona adiacentă este cunoscută ca stațiune balneo-climaterică, fiind o zonă foarte bine dezvoltată din punct de vedere turistic.
În Covasna există o multitudine de izvoare minerale pentru care orașul este foarte cunoscut, la fel ca și pentru zona vulcanică, devenită inactivă o dată cu trecerea anilor.Dacă vrei să afli mai multe detalii despre ce poți vizita în Covasna, atunci citește pe îndelete acest material
Ce activități poți face în Covasna?
Dacă plănuiești să ajungi în județul Covasna, ar trebui să știi că ai o multitudine de activități la dispoziție cu care te poți delecta. Peisajul este unul de vis, datorită poziționării orașului în curbura internă a munților Carpați, un loc care încă mai păstrează frumusețea și eleganța cetăților de odinioară.
Ce poți găsi în Covasna de vizitat? Dacă vrei să faci o incursiune în trecut și să te bucuri pentru câteva zile de un peisaj specific secolului 19, atunci poți vizita casele din peisajul istoric al Covasnei. Ele păstrează aspectul specific anilor 1800, însă sunt mult îmbunătățite sub aspecte care țin de confort și estetică, pentru ca tu să te bucuri de o experiență memorabilă.
În cazul în care iubești caii și vrei să te bucuri de experiența de a te plimba cu o trăsură, atunci o vizită la o fermă ecvestră poate fi cea mai bună opțiune într-o vizită Covasna. Poți vizita ferme și multitudinea de rase de cai, poți învăța detalii despre acestea și despre echipamentele folosite pentru călărie și te poți bucura de peisaje minunate văzute din trăsură pe durata turului organizat atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Pentru cei pasionați de activități moderne și pline de adrenalină o aventură off-road pe două roți poate fi cea mai bună alegere. Peisajele de vis ale Covasnei și terenul accidentat sunt infrastructura perfectă pentru aventuri pe două roți și pentru aventuri chiar în țara noastră. După aventuri cu cai și motoare, te poți relaxa în Covasna savurând o bere artizanală în berăraria subacvatică Covasna. Acest loc este unic în România și în Europa și îți oferă toate facilitățile pe care le-ai găsi suprateran, însă într-un cadru nemaiîntâlnit, pe care trebuie să îl vizitezi.
Dincolo de aceste activități mai ai multe lucruri de experimentat în Covasna, pentru că locul în sine este o bijuterie turistică, dar și o zonă unde industria hotelieră s-a dezvoltat foarte mult, oferind servicii de înaltă calitate turiștilor care vin să experimenteze lucruri noi.
Muzee
Covasna este un oraș surprinzător, în care poți vedea frânturi de istorie bine protejate și expuse publicului în muzee foarte cunoscute precum:
Muzeul Etnografic Haszmann Pál
Un muzeu în stil neoclasicist, muzeul Haszmann Pál este amenajat în conacul Damokos și prezintă publicului elemente specifice secuiești. Poți vedea aici mașini agricole, sculpturi în piatră sau lemn și monumente funerare, toate având aceleași accente ale culturii secuiești. Situat în Cernatul de Jos, muzeul oferă o adevărată experiență pe care o poți adăuga în portofoliul tău de locuri vizitate.
Muzeul Național Secuiesc
Un alt muzeu care pune accentul pe istoria secuilor este Muzeul Național Secuiesc. Aici pot fi întâlnite mai multe secții ale muzeului, cum ar fi secția de arheologie sau de științe ale naturii, dar și colecții întregi de arme, ceasuri sau obiecte specifice secuimii. Însuși aspectul clădirii este unul deosebit, care aduce aminte de vechile clădiri specifice Evului Mediu.
Castele și cetăți
În Covasna poți vedea și cele mai frumoase castele, care redau cu fidelitate aspectul vechilor cetăți, cu detaliile și simbolistica originală:
Castelul Kalnoky
Situat în satul Micloșoara, castelul este o adevărată nestemată a Covasnei. Având o arhitectură deosebită, castelul spune povestea unei transformări, fiind construit inițial ca refugiu sau conac de vânătoare, pentru ca mai apoi clădirea să fie naționalizată în timpul perioadei comuniste. Rechiziționarea de către un membru al familiei Kálnoky, deținătoare a castelului, determină restaurarea și construirea unor noi edificii pe domeniu, cum ar fi Muzeul Vieții Transilvănene.
Castelul Mikes
Castelul Mikes este situat în satul Zabola (sau Zăbala- română) și este cunoscut în prezent pentru oferta sa deosebită de cazare și agrement, incluzând aici și un parc dendrologic. Numit în prezent Zabola Estate, hotelul oferă priveliști montane deosebite și o multitudine de activități precum spa, rent a bike sau vizite în zonele adiacente specifice țărănești.
Szentkereszty
Cunoascut și sub numele de castelul Arcuș, castelul Szentkereszty a trecut de-a lungul timpului prin posesia a mai mulți proprietari. Fiecare dintre aceștia și-au pus semnătura pe aspectul castelului, aducându-i acestuia atât modificări specifice stilurilor românești, aferente fiecărei perioade, dar mai ales accente ungurești. Poți alege să te plimbi cu barca pe lac sau poți să te plimbi pe domeniul castelului, observând multitudinea de arbuști și copaci.
Cetatea Zanelor
Dacă vii în Covasna și vrei să vizitezi un loc de poveste, ai ocazia la Cetatea Zânelor să vezi locul în care pare că s-au născut toate poveștile cu comori și aventură. Cetatea datează din vremea dacilor, dispunerea acesteia și aspectul reiterând parcă ideea de fortăreață peste care nimeni nu poate trece.
Stațiuni
Covasna este un loc încărcat de istorie, însă în același timp este și un loc unde vizitatorii vin pentru stațiunile balneo-climaterice. Astfel, dacă vrei să vii să te relaxezi, în timp ce te bucuri de peisaje de vis și de aer curat, iată câteva stațiuni pe care le-ai putea include în itinerariul tău.
Balvanyos
Chiar lângă lacul Sf. Ana, înconjurat de păduri și de aer curat se află Balvanyos Resort, un alt reper important pe harta obiective turistice covasna. Dincolo de serviciile de cazare și restaurant, aici vei găsi și oferte pentru Adventure Park cu trasee pentru tiroliană. Poți vizita o multitudine de atracții turistice Covasna precum lacul Sfânta Ana, Peștera Sulfuroasă, Cetatea Balvanyos , Grota Ucigașă sau Cimitirul păsărilor.
Șugaș Băi
La foarte mică distanță de municipiul Sfântu Gheorghe se află stațiunea Șugaș-Băi. Aici poți să te bucuri de relaxare cu hidromasaj cu apă minerală, de masaj cu pietre cu jad, dar și de activități sportive și de recreere, deoarece în imediata apropiere a stațiunii se află o pârtie de ski
Biborțeni
În Baraolt, județul Covasna, la poalele munților, se află stațiunea Biborțeni. Cu siguranță numele trezește amintiri, mai ales că apa minerală cea mai cunoscută, mai ales în perioada comunistă, era cea extrasă din izvoarele minerale din această zonă. În prezent turiștii încă vin pentru beneficiile apei minerale (cu efecte asupra întregului organism), dar și pentru relieful deosebit și peisajele de vis.
Bodoc
Situată la 549 m altitudine, lângă Baraolt, stațiunea Bodoc este de asemenea recunoscută pentru beneficiile apei minerale. Există de asemenea aici, ca și la Biborțeni, o stație de îmbuteliere a apei, iar peisajele montane sunt cu adevărat de vis.
Biserici
Atunci când călătorești în Covasna trebuie să vezi și bisericile din aceste locuri încărcate de istorie. Stilul acestor obiective turistice Covasna și poveștile pe care le spun ar trebui să fie descoperite, pentru că ele fac parte din istoria uneia dintre cele mai frumoase zone ale României.
Biserica Reformată Fortificată Sfântu Gheorghe
Una dintre cele mai frumoase biserici ale României este biserica Sfântu Gheorghe. Aspectul de cetate fortificată a acesteia te conduce cu gândul la cetățile dacice timpurii, stilul gotic scoțând în relief aspectul impunător al bisericii.
Biserica Fortificata Sf.Emeric din Ghelința
O biserică monument, Biserica Sf. Emeric iese în evidență datorită aspectului deosebit. Un tavan casetat din lemn pictat manual reprezintă piesa de rezistență a bisericii. Biserica este realizată într-un mix de stiluri, ca urmare a influențelor specifice vremurilor.
Orașe și sate
Orașele și satele din Covasna sunt dispuse în peisaje pitorești la poalele sau în apropierea Carpaților. În cele mai multe dintre satele de aici se păstrează tradițiile specifice, cu puternice influențe secuiești.
Sfântu Gheorghe
Municipiul de reședință al orașului Covasna, orașul Sfântu Gheorghe, este unul dintre cele mai vechi așezări ale României. Orașul este străbătut de râul Olt, iar Parcul Elisabeta este una dintre atracțiile turistice importante.
Cetatea Sfântu Gheorghe Covasna, împreună cu Biserica Reformată păstrează imaginea unei cetăți de apărare. Un alt obiectiv important este Piața Libertății, de pe care se face accesul spre Catedrala Ortodoxă Sfântu Gheorghe.
Târgu Secuiesc
Al doilea oraș ca mărime după Sfântu Gheorghe este Târgu Secuiesc, un loc atestat istoric de pe vremea romanilor. Orașul este cunoscut pentru celebrele ”curți”, adică alei care iau naștere din centrul orașului. În centrul orașului poate fi văzută Biserica Reformată Calvină, Muzeul farmaceutic, Parcul W. Wegener și Muzeul breslelor.
Comandău
Situată la 1030 m altitudine, comuna Comandău este cunoscută ca fiind granița ce delimita România de Imperiul Austro-Ungar. Deși redusă ca dimensiune, comuna s-a dezvoltat sub aspect turistic, oferind astăzi turiștilor piste de ski și aventuri montane pe Vârful Lăcăuți.
Natura
Peștera Puturosu
Peștera Puturosu este cunoscută pentru mirosul greu de sulf pe care îl emană, dar care are efecte benefice asupra organismului. Terapia cu sulf este folosită pentru o multitudine de afecțiuni, de la reumatism la boli cardiovasculare și de la dermatite la tratarea alergiilor.
Vulcanul Balta Dracului
Balta Dracului este unul dintre vulcanii cei mai cunoscuți ai țării, devenit în timp inactiv. Vulcanul face parte din categoria vulcanilor noroioși și este un simbol al Covasnei. În prezent, turiștii vin pentru a vizita acest vulcan, dar și pentru izvoarele minerale din jurul acestuia.
Cascada de sub Siclău
Deși nu este o cascadă mare, Cascada de sub Siclău este un obiectiv turistic de-a dreptul fabulos. Într-un cadru de vis, împrejmuită de natură, cascada îți oferă un loc unde să te relaxezi și să te reîncarci cu energie.
Mestecănișul de la Reci
O zonă protejată a naturii în Covasna este Mestecănișul de la Reci, un mix de elemente de interes național. Flora, fauna și elementele geologice sunt reprezentate de specii deosebite de mesteacăn și de speciile de animale, dar atracția deosebită este reprezentată de mlaștinile din acest ținut.
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre această zonă a țării, atunci poți căuta imagini Covasna sau și alte informații despre alte obiective ce merită vizitate. Adaugă experiențe inedite și adrenalină și bucură-te de un sejur pe cinste în Covasna sau împrejurimi.