Vacanta cu rulota - Tot ce trebuie sa stii
Unul dintre cele mai frumoase moduri de a calatori in sezonul cald, dar si de a te bucura de natura si de frumusetea locurilor pe care le vizitezi, este o vacanta cu rulota
O vacanta cu rulota iti permite o autonomie mai mare, atat din punct de vedere al cazarii cat si in ceea ce priveste alocarea timpului pentru fiecare obiectiv in parte si stabilirea itinerariului. Afla tot ce trebuie sa stii despre vacantele cu rulota si stabileste-ti propriul itinerariu de care sa te bucuri in concediul tau.
Rulota vs. Autorulota - Care este diferenta dintre ele?
Pentru a intelege mai clar ce presupune organizarea unei vacante cu rulota primul pas este acela de a analiza ce este acest mijloc de transport si care sunt diferentele fata de autorulota. Ambele vehicule pot fi folosite ca optiuni de camping in vacanta, insa exista diferente semnificative pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de a pleca la drum.
Rulota
Caracteristicile rulotei sunt:
- Rulota este un spatiu ce poate fi amenajat sub forma unei mici garsoniere, in care te poti gospodari si pe care o poti parca intr-o zona de camping cu rulote;
- Rulota este un vehicul tractat de catre o alta masina (remorcat) cu ajutorul unui carlig special;
- Rulotele ofera si ocupa un spatiu mai mic, greutate considerabil mai redusa;
- Rulotele sunt optiuni pentru vacante relativ scurte si calatorii in care sa nu fii nevoit sa stai foarte mult, deoarece nivelul de confort este minimal.
Autorulota
Caracteristicile autorulotei sunt:
- Autovehicul de sine statator, fara remorca;
- Autorulota este o masina ampla, pe care o poti configura in functie de necesitati;
- O autorulota este o masina mare, care necesita spatiu amplu de parcare;
- O autorulota este conceputa pentru vacante de lunga durata, deoarece iti ofera tot ce ai nevoie din punct de vedere al confortului.
Care sunt avantajele unei vacante cu rulota?
Desi este mai mica din punct de vedere al dimensiunilor, rulota iti ofera posibilitatea de a explora lumea intr-un mod inedit, bucurandu-te de natura si permitandu-ti in acelasi timp sa stabilesti traseul de calatorie asa cum iti doresti. In plus, te bucuri de o intreaga serie de avantaje precum:
Libertate de miscare
Vacanta cu rulota te ajuta sa te bucuri de o libertate crescuta de miscare, atat din punct de vedere al mobilitatii, cat si din punct de vedere al modificarii itinerariului. Astfel, in vreme ce o vacanta prestabilita, in care mergi cu trenul, nu iti permite sa faci prea multe schimbari, in cazul vacantelor cu rulota iti poti crea singur traseu si chiar te poti abate de la acesta daca este nevoie.
Costuri financiare mai reduse decat o cazare la un hotel
Pentru ca rulota este un spatiu in care poti dormi si in care iti poti prepara singur hrana, acest lucru conduce la costuri cu mult mai mici decat in cazul unei vacante care presupune cazare la hotel sau pensiune. Tot ce iti va fi necesar este sa campezi langa o sursa de apa si sa iti faci aprovizionarea inainte de a pleca. De asemenea, nu uita sa alimentezi masina tractoare cu combustibil, pentru a nu avea de suferit din acest motiv.
Lipsa unui program
O vacanta cu rulota iti permite sa iti faci propriul program, fara a depinde de conditionarile uzuale ale unei vacante (ore clare pentru mic dejun, pranz sau cina, ore de plecare sau sosire, check-in sau check out). Intr-o vacanta cu rulota dormi cat vrei, iti faci propriul program de masa si nu depinzi de altcineva pentru stabilirea detaliilor de calatorie.
Care sunt dezavantajele unei vacante cu rulota?
Desi imaginea unei vacante cu rulota poate parea idilica, este important sa vezi si micile neajunsuri pe care le ofera o astfel de optiune de concediu.
Resurse limitate (apa, electricitate)
Atunci cand pleci cu rulota trebuie sa intelegi ca un spatiu pe patru roti nu iti va oferi conditii de hotel. Astfel, resursele de apa si electricitate vor fi limitate, insa pe acestea le poti acoperi daca folosesti panouri solare sau generatoare de curent ca rezerva.
Cautarea unui loc de campat in fiecare seara
In timpul verii vei vedea o multitudine de persoane care pleaca in vacanta cu rulota in Romania, iar acest lucru inseamna si ca va fi nevoie sa iti cauti un loc de campat in fiecare seara, daca esti in miscare.
Confort minim
In rulota nu te vei simti ca acasa, pentru ca rulota este doar o anexa menita sa te ajute sa te bucuri de iesiri de cateva zile in natura. Gradul de confort este in general minim, asa ca este recomandat sa nu ai asteptari foarte mari.
Cum alimentezi cu apa o rulota?
Rulotele au incorporat un rezervor special care iti permite sa alimentezi rulota cu un furtun atunci cand intalnesti un rezervor pentru apa de la reteaua publica. Uneori poti face acest lucru si in benzinarii, iar in acest fel te poti bucura de apa proaspata pe durata calatoriei tale. Trebuie insa sa stii ce capacitate are rezervorul, pentru a nu consuma toata apa inainte de a ajunge sa alimentezi din nou.
Cum gatesti intr-o rulota?
In functie de tipul rulotei, vei vedea ca aceasta este dotata cu o plita mica, alimentat cu gaz la butelie. Pentru a te bucura de conditii cat mai apropiate de cele de acasa poti verifica inainte de plecare nivelul gazului din butelie si poti avea una de rezerva intotdeauna in rulota. Nu uita sa echipezi rulota si cu ustensile de gatit, dar si cu un frigider in care sa pastrezi mancarea. Poti de asemenea sa iei cu tine un gratar portabil, care sa te ajute sa gatesti la un arzator in aer liber.
Cum functioneaza electricitatea intr-o rulota?
O rulota poate fi alimentata prin intermediul bateriei de bord a masinii, insa acest lucru diminueaza din resursele necesare pentru functionarea masinii. O alta optiune de alimentare cu energie electrica este cea de la sistemul electric al campingului, caz in care vei avea nevoie de un cablu de alimentarea. Poti folosi de asemenea generatoare electrice portabile sau poti monta pe rulota panouri fotovoltaice, daca aceasta este proprietate personala.
Cum sa te pregatesti pentru o vacanta cu rulota
Inainte de a pleca in vacanta cu rulota este nevoie sa faci cateva pregatiri care sa te ajute sa iti faci vacanta cat mai confortabila. Astfel, pe langa stabilirea unui itinerariu initial, la nivel de destinatie principala, trebuie sa ai in vedere si urmatoarele aspecte:
Inchiriaza din timp
Inchirierea rulotei ar trebui sa fie facuta din timp, pentru a nu avea surprize atunci cand vrei sa pleci in vacanta. Nu uita ca vara majoritatea oamenilor se retrag in natura cu masina, asadar verifica disponibilitatea spatiilor de camping si rezervarea unei rulote.
Fa o lista cu tot ceea ce ai nevoie
Inainte de a pleca la drum fa o lista cu lucrurile care iti vor fi necesare, raportandu-te la numarul de zile pe care intentionezi sa le petreci departe de casa. Lenjeriile de pat, prosoapele si obiectele de igiena ar trebui sa fie primele pe aceasta lista, alaturi de medicamentele de care ai nevoie.
Fa o lista cu campingurile din zona pe care o vizitezi
Tot inainte sa pleci ar trebui sa iti marchezi pe o harta campingurile la care intentionezi sa te opresti, pentru a te asigura ca ai un loc unde sa petreci mai ales serile de campare.
Verifica ITP-ul si RCA-ul
Nu pleca la drum fara sa verifici temeinic masina care va tracta rulota. ITP-ul, asigurarea RCA si actele masinii (plus permisul de conducere) nu ar trebui sa iti lipseasca.
Verifica apa si sistemul termic
Pentru a avea certitudinea ca nu iti lipseste nimic pe parcursul sederii tale in camping sau in natura este important sa faci verificari la sistemul electric, la sistemul de apa si la cel termic.
Asigura-te ca rulota are cauciucuri potrivite
Cauciucurile potrivite te vor ajuta sa mergi chiar si in conditii potrivnice de drum, asadar echipeaza masina in conformitate cu conditiile de drum si meteo.
Lucruri utile in vacanta cu rulota
O vacanta cu rulota este o optiune perfecta pentru petrecerea timpului, mai ales pentru mici escapade de vara. Pe langa lucrurile absolut necesare pe care trebuie sa le bifezi inainte de a pleca, adauga in rulota si cateva lucruri care sa iti ofere mai mult confort.
Generator de curent
Generatorul de curent te va ajuta sa te bucuri de o sursa suplimentara de alimentare cu electricitate, sub forma unei rezerve necesare care sa iti asigure cateva ore in plus de curent.
Stick de net
Daca vrei sa fii conectat cu lumea exterioara prin intermediul retelelor sociale sau daca vrei pur si simplu sa postezi poze sau sa urmaresti stirile, atunci pune in bagaj un stick de internet. Acesta se va dovedi util mai ales in zonele in care reteaua de internet a telefonului nu are acoperire si nici nu gasesti in jur retele Wi-Fi.
Convertor auto
Convertorul auto, asa cum ii spune si numele, este un dispozitiv care transforma curentul continuu in curent alternativ. In acest fel vei putea folosi electricitatea pentru a putea alimenta obiecte electrocasnice, care te vor ajuta sa te bucuri de un plus de confort in calatoriile tale cu rulota.
Butelie cu gaz portabila
Butelia de gaz iti va fi utila pentru a putea pregati hrana, asa ca nu uita sa pui intotdeauna o rezerva in rulota sau sa o schimbi pe cea consumata, de regula in benzinarii.
Gratar portabil
Un mod util de a gati, mai ales daca si vremea iti permite, este sa prepari hrana pe un gratar portabiil, in aer liber. Verifica conditiile de camping si vezi unde sunt zonele special amenajate sau daca faci un popas undeva in natura ai grija unde iti stabilesti locul pentru gratar.
Compresor de aer
Pentru a te bucura de un drum fara probleme, unul dintre lucrurile la care trebuie sa fii atent este presiunea din roti. Nu uita sa ai la tine un compresor de aer pentru a remedia eventualele probleme ce pot aparea la nivel de presiune in anvelope.
Trusa de unelte
Pentru diverse mici reparatii este recomandat sa ai la tine o trusa de unelte, in care sa incluzi cele mai comune dintre elemente> surubelnite, creion electric, ruleta, ciocan etc.
Produse si solutii de curatare
Pentru ca in orice spatiu este nevoie sa pastrezi curatenia, nu uita sa ai in rulota produse de curatenie, pentru a preveni imbolnavirea sau aparitia daunatorilor.
Vesela de unica folosinta
In general rulotele nu dispun de resurse mari de apa, rezervorul fiind destul de redus ca dimensiuni. Pentru a nu consuma resursele de apa poti opta pentru vesela de unica folosinta, pe care o poti arunca la cosurile speciale pentru reciclare.
Vacanta cu rulota - Buget
Planificarea unei vacante cu rulota ridica de asemenea costuri, ca orice alt concediu. Daca nu ai o rulota proprie, ar trebui sa analizezi putin oferta de pe piata, pentru ca vei observa diferente intre firmele care ofera servicii de inchiriere sau vanzare rulote. In general rulotele au costuri mai mici decat autorulotele, pentru ca acestea din urma sunt mai bine echipate si mai spatioase, iar acest lucru se reflecta in costuri.
In buget ar trebui sa incluzi cheltuielile neprevazute (cu masina sau cheltuieli personale), dar si taxele de campare pentru acces la facilitati, costul rovinietei sau alte taxe de drum. In plus nu uita sa adaugi in buget si costurile pentru alimentare cu combustibil si alte tipuri de cheltuieli, in functie de destinatia aleasa.
Recomandari de vacanta cu rulota in Romania
Romania este o tara foarte ofertanta din punct de vedere al vacantelor cu rulota, deoarece exista o multitudine de orase prin care te poti plimba si o multitudine de campinguri unde te poti relaxa.
Imprejurimile Brasovului cu rulota
Brasov a fost dintotdeauna o destinatie perfecta pentru reincarcarea bateriilor, iar daca vrei sa descoperi Brasovul si altfel decat cu trenul, atunci te poti distra intr-o calatorie cu autorulota.
Poti merge in imprejurimile Brasovului pentru a te bucura de peisajele absolut magnifice, de verdele naturii si de frumusetea cascadelor intr-o experienta de relaxare de 3 zile, timp in care te vei putea relaxa uitand de stresul cotidian. Itinerariul cu autorulota include o trecere prin Perla Vlahitei camping, Homorod Bai si Brasov.
Tara Barsei cu rulota
Daca ti-ai dorit intotdeauna sa te bucuri de frumusetea peisajelor din Depresiunea Brasovului, atunci poti sa te bucuri de asemenea de o experienta cu autorulota in Tara Barsei.
Pentru ca autorulota iti ofera mai mult confort, fiind echipata mai bine, vei putea petrece o vacanta de 7 zile in Tara Barsei, timp in care te vei putea plimba prin imprejurimi, vei putea vedea Parcul National Piatra Craiului, lacul vulcanic Sf. Ana si multe alte obiective turistice cu adevarat extraordinare.